Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, reacție la propunerile PSD: Nu pot să răspund cu da sau nu la majorarea pensiilor și salariilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat ulterior întrunirii Biroului Politic Național al PNL că majorarea pensiilor și salariilor nu s-a discutat în coaliție și nici la nivel de Guvern, iar românii trebuie să știe care sunt posibilitățile Executivului, în contextul inflației crescânde și a crizei energetice, fără a crea speranțe false.

"Este datoria noastră să venim să prezentăm adevărul și oamenii să știe care sunt posibilitățile Guvernului, astfel încât să nu creăm speranțe false, pe care nu le putem duce la bun sfârșit. Guvernul e dator să ia măsuri, să realizeze obiective și nu putem vorbi de lucruri pe care nu le putem realiza", a declarat Nicolae Ciucă, după întrunirea BPN al PNL.

Nu există încă un proiect de buget pentru 2023

"Nu am discutat în coaliție și nu avem încă proiectul de buget pentru 2023. Nu pot răspunde cu da sau nu", a declarat premierul Nicolae Ciucă, cu privire la majorarea pensiilor și salariilor începând cu ianuarie 2023.

PSD nu renunță la majorarea pensiilor și salariilor

"Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului, în fișa postului ministrului Muncii și, atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea pensiilor și salariilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit, plus discuțiile care trebuiau sa aibă loc la nivelul coaliției și al Guvernului. Ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica și vom avea o abordare la nivelul Guvernului. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi: să știe că Guvernul este în măsură să ia decizii și măsuri reale, și nu vorbe. Discutăm de ce facem, nu de ce vorbim", a mai spus Nicolae Ciucă despre declarațiile lui Marius Budăi, cu privire la creșterea pensiilor și salariilor, inițiativă care nu s-a discutat în coaliție.

Înainte de majorarea pensiilor și salariilor, trebuie eliminate inechitățile din lege

”Atât timp cât nu avem proiecția bugetară pentru 2023 și tot în condițiile în care la ministerul Muncii, în acest moment, își desfășoară activitatea grupurile de lucru, având sarcină, asumată prin PNRR, de a elimina inechitățile din Legile salarizării și a pensiilor, după ce avem finalizate aceste chestiuni, ne gândim și la celelalte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru majorările pensiilor și salariilor”, a spus premierul, în ceea ce privește sustenabilitatea celor 11 miliarde de lei înaintate de PSD pentru creșterea pensiilor, în contextul în care România se confruntă cu inflație și criză energetică.

După ședința BPN al PNL, Nicolae Ciucă a mai spus că în acest moment nu există altă soluție pentru a trece prin această situație de criză decât concentrarea pe economie, prin dialogul cu mediul de afaceri, prin stimularea investițiilor, luarea unor decizii economice cu efect imediat, astfel încât să se asigure la buget banii necesari pentru măsurile din pachetele de sprijin.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE