Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă nu mai vrea școli cu toaletă în curte. Sorin Cîmpeanu: „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației”

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, Ministerului Educației și autorităților locale un plan de măsuri în așa fel încât începând de anul viitor să nu mai existe școli cu wc-uri în curte.

Șeful Executivului a discutat cu autoritățile locale și reprezentanții inspectoratelor școlare din țară despre pregătirile pentru începerea anului școlar 2022-2023, pe data de 5 septembrie.

Nicolae Ciucă: ”Începerea anului școlar ne surprinde cu câteva aspecte administrative nerezolvate”

„Este ultimul an în care procesul de învățământ se desfășoară în conformitate cu prevederile actualelor legi ale educației, urmând ca odată finalizat procesul de dezbatere a noilor legi ale educației să pregătim anul de învățământ 2023-2024.

Aici sunt o serie întreagă de măsuri specifice care vin și aduc îmbunătățiri la tot ceea ce presupune transformarea și modernizarea sistemului de educație din România. Există componenta administrativă. Doresc să subliniez anumite aspecte legate de acea obișnuință prin care începerea anului școlar ne surprinde cu câteva aspecte administrative nerezolvate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a subliniat că nu se sfiește deloc să discute despre ”ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educație din România atunci când vorbim despre toalete în curtea școlii.

„S-au făcut demersuri ca numărul acestor unități de învățământ să fie redus. Totuși a rămas un număr destul de mare.

Din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care ieri în videoconferință am solicitat tuturor autorităților, conducerii Ministerului Educației, precum și autorităților locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învățământ românesc.

Este păcat! Se fac eforturi, se muncește foarte mult. Am făcut un obiectiv de țară ca educația să rămână în primele priorități ale țării noastre, educația, alături de sănătate, să se înscrie în atenția maximă pe care Guvernul României o acordă, astfel încât să eliminăm aceste diferențe și să ne aliniem la standardele europene”, a mai afirmat premierul României.

Sorin Cîmpeanu: „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației”

„Planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că în urmă cu 3-4 ani erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, iar dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli și e vorba de școli mici.

Este o problemă importantă. Trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”, a explicat ministrul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE