Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD vrea salariu minim de 3.000 de lei și pensii mărite cu 10%. Propunerile nu au fost discutate în coaliție

PSD vrea ca de la începutul anului viitor salariul minim brut să crească până la 3.000 de lei, iar pensiile să fie majorate cu 10%. Ei insistă că există bani în bugetul de stat pentru aceste majorări.

În schimb, liberalii spun că subiectul majorărilor nu a fost discutat în coaliție și cer ca ministrul Finanțelor să arate cu calcule că aceste propuneri sunt viabile.

Mihai Tudose: „Pensiile vor crește cu mai mult de acel procent de 5.7%, prevăzut de lege. Noi insistăm pe minim 10%. Salariul minim de la 2.550 de lei la 3.000. Vorbesc de brut. Și cu o parte de compensare de 200 de lei pe această diferență.”

Reporter: Și revin la întrebarea inițială, dacă liberalii sunt de acord cu aceste propuneri?”

Mihai Tudose: „Asta va fi obiectul unor discuții în coaliție, fiindcă... Înțelegem că vor fi de acord , din câte am înțeles fiindcă Ministerul Finanțelor demonstrează că Bugetul suportă acest lucru. Adică nu adâncesc deficitul bugetar, dar aceste măsuri trebuie luate fiindcă componența socială ne definește ca partid social democrat. Grija față de oameni și atunci nu putem avea o țară normală cu oameni nefericiți.

Ce spune premierul despre majorări

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi de discuţiile din coaliţie, se va lua o decizie privind pachetul de măsuri sociale propus, menţionând că pentru a putea majora pensii şi salarii trebuie să fie banii necesari.

„Legat de acea propunere pentru majorarea salariilor, un nou set de măsuri sociale, vă rog să aveţi încredere că, la nivelul coaliţiei de guvernare, atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat, cât şi UDMR, am avut de fiecare dată în dezbatere măsurile prin care să realizăm protejarea populaţiei şi, în mod deosebit, protejarea economiei. Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile”, a afirmat Ciucă

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE