Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisioane tăiate la Pilonul II de pensii. OUG aduce clarificări cu privire la moștenirea banilor din pilonul II

Guvernul vine cu modificări la pilonul II de pensii. Elimină un comision plătit chiar din contribuția cotizanților către administratorii de pensii și clarifică relația moștenitorului persoanei titulare cu banii din Pilonul II. Aproape opt milioane de români care au bani în Pilonul II speră ca fondurile lor de pensii să nu mai scadă.

Mihai Bobocea, purtător de cuvânt Asociația pentru Pensiile Administrate Privat: „Acest proiect de ordonanță de urgență pare pregătit să fie adoptat foarte rapid, ceea ce nu considerăm că este oportun, prima modificare amplă în cei 15 ani de existență a sitemului.”

Pilonul II de pensii are un randament mediu de 7,4% în 14 ani de funcționare. Dacă o persoană cu un salariu de patru mii de lei va avea un stagiu complet de 35 de ani, va ieși la pensie cu 1.630 de lei.

Din aceștia, o treime, aproximativ 500 de lei pe lună, ar proveni din pilonul II de pensii. Iar restul din bugetul asigurărilor sociale.

Prima decizie a guvernului este eliminarea unor comisioane în relația cu cotizanții de până la 0,5% din suma depusă. Această măsură ar fi de natură să crească veniturile celor 7,8 milioane de cotizanți, susține Autoritatea de Supraveghere Financiară. ASF a pornit de la argumentul că acel comision aplicat pe simpla contribuție nu este echitabil.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF: „Propunerea noastră este de stabilire a unui commision unic de administrare perceput de administrator pentru prestarea activităților principale adică de administrare a activelor.”

Guvenul nu vrea să naționalizeze sistemul de pensii

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Ministrul Muncii nu are nicio atribuțiune aici. Atribuțiile Ministerului Muncii legate de Pilonul II sunt doar din punct de vedere a virării sumelor de bani către administratrorii privați și a întocmi acele liste cu sumele de bani.”

Ministrul Muncii a dat asigurări că Guvenul nu vrea să naționalizeze sistemul de pensii, ci doar să optimizeze câștigurile.

Marius Budăi, ministrul Muncii: „De naționalizare am spus de mai multe ori și eu, a răspuns și premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu, nu discutăm de așa ceva. E doar o discuție a unora care vor să se audă pe la televizor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE