Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum ar putea fi impozitate companiile din energie. PSD propune taxă de solidaritate, pentru a compensa facturile

În maximum două zile, Guvernul va adopta noua ordonanță pe tema energiei, dă asigurări fostul premier PSD, Mihai Tudose, actual vicepreședinte al formațiunii. Aceasta va include o taxă de solidaritate pentru companiile din domeniu, respectiv o impozitare suplimentară. Banii vor ajuta statul să acopere cheltuielile cu compensarea facturilor.

"Vor fi folosiți pentru a compensa prețurile la consumatorul final (despre bani - n. red.). Acel 0,68 pe kilowatt și 1 leu în cazul persoanelor juridice", a spus Tudose. "La întrebarea dacă vor ajunge, că probabil asta urmeaza să întrebați, probabil că nu vor fi suficienți, dar efortul bugetar va fi mai mic decât cel de astăzi", a completat el.

"Astăzi sunt ca propuneri compensarea graduală - la 100 de kw, ai o comepnsare, la 200 kw ai altă compenasare, dar peste ce depășește primul prag. Cifrele vor fi stabilite zilele acestea cu specialiștii", a mai spus Mihai Tudose

Cu privire la statutul propunerilor în cadrul coaliției, oficialul PSD a mai spus că tot ce rămâne este ca cifrele exacte să fie stabilite, pe baza unor calcule ale specialiștilor.

Social-democrații au discutat în linii mari, în cadrul reuniunii grupurilor parlamentare de la Neptun, despre energie și măsuri sociale. În ceea ce privește energia, pe 1 septembrie Guvernul urmează să adopte o ordonanță, care vizează impozitarea pe tot lanțul, de la producător, la vânzător și furnizor. Va fi stabilit un preț de referință, care va fi convenit în coaliție, și tot ceea ce va depăși acel preț, atât pentru energie, cât și pentru gaze, va fi impozitat în integralitate (100%).

Banii se vor duce într-un cont de solidaritate din care vor fi plătite compensările facturilor la energie și gaz.

În ceea ce privește măsurile sociale, PSD vrea să propună în coaliție două măsuri – de majorare a salariului minim, la 3.000 lei brut, cu amendamentul ca un cuantum de 200 lei din majorare să nu fie supus taxării, astfel încât să ajungă integral în buzunarele românilor.

De asemenea, social-democrații vor să propună o majorare a pensiilor cu aproximativ 10%. Toate aceste propuneri urmează să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2023, dacă PNL și UDMR vor fi de acord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE