Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele decuplării prețurilor. Gazul este folosit în producția de energie electrică

Cancelarul Austriei cere decuplarea prețului gazelor de la prețul energiei electrice în Uniunea Europeană, ca răspuns pentru scumpirile tot mai abrupte din ultimele luni.

Ce ar însemna această măsură și ce efecte ar avea?

O eventuală decuplare a prețului gazelor de cel al energiei electrice ar trebui să ducă, în teorie, la scăderea prețului electricității, în condițiile în care, în multe țări, gazul este folosit pentru producerea de curent. Astfel, prețul gazelor naturale nu ar mai fi luat în considerare în stabilirea prețului energiei.

Să analizăm harta pieței SPOT a energiei electrice, adică energia vândută de companii astăzi pentru ziua de mâine. Diferența este clară. Spania și Portugalia au cea mai ieftină energie electrică din Europa, în timp ce, în partea opusă a continentului, avem prețuri de câteva ori mai mari.

România, de exemplu, este, astăzi, pe locul patru în topul prețurilor energiei pe piața SPOT. Diferența dintre spanioli și restul Europei este că ei au obținut de acum un an această derogare pe care țările din restul Uniunii o cer acum.

Cât va scădea prețul în cazul României depinde de cât de mult gaz e utilizat pentru producerea de energie electrică. În acest moment, producem electricitate folosind preponderent hidrocentrale, cărbune și, în proporție de doar 14%, hidrocarburi.

Este o situație de moment, ea se poate schimba și de la o oră la alta. Important este și că prețul de astăzi de pe piața SPOT nu se va regăsi automat și în facturile de mâine.

În acest moment, în România, prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice sunt plafonate, cel puțin până în martie anul viitor. Asta înseamnă că statul le plătește furnizorilor, din buget, diferența dintre prețul de achiziție și prețul plafonat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE