Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimele discuții pe energie în coaliție. Impozitare pe tot lanțul, de la producători la furnizori

Ordonanța de urgență privind noile măsuri în domeniul energiei este aproape finalizată. Scenariile luate în calcul de coaliție vizează supraimpozitarea întregului lanț, de la producători la traderi și furnizori.

Sunt mai multe scenarii care se discută în coaliție, însă nu s-a ajuns la o decizie foarte clară. Supraimpozitarea traderilor și a furnizorilor este aproape o certitudine. Însă ce nu au stabilit până acum liderii coaliției este procentul cu care aceștia să fie supraimpozitați. Se discută cifre precum 80-90% sau chiar 100% din veniturile suplimentare, care înseamnă tot ceea ce este peste suma de 400-450 de lei/megawatt. Totuși, nici acest lucru nu a fost stabilit foarte clar.

De asemenea, se ia în calcul inclusiv ca românii cu venituri mari să nu mai beneficieze de prețuri plafonate și despre eliminarea lor din schema de compensare. Acele persoane care câștigă peste un anumit nivel, care nu a fost deocamdată stabilit, s-ar putea să nu beneficieze de compensare nici la curentul electric, nici la gazele naturale.

O decizie va trebui luată zilele acestea, pentru că până pe 1 septembrie liderii coaliției au promis că vor veni cu o Ordonanță de Urgență care să reglementeze aceste aspecte, în ceea ce privește energia și gazele naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE