Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Danemarca și Germania aprobă un centru eolian în Marea Baltică pentru a compensa lipsa gazelor rusești

Danemarca declară că va crește energia eoliană offshore planificată pentru a ajuta Europa să își limiteze dependența de gazul rusesc.

Proiectul se va conecta la rețeaua germană și ar trebui să fie capabil să furnizeze energie electrică pentru 4,5 milioane de locuințe europene în 2030.

Conectare la rețea printr-un cablu subacvatic

Se preconizează că un cablu subacvatic de 470 de kilometri va pleca de pe insula daneză Bornholm până în nordul Germaniei, trecând prin Marea Baltică.

Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a descris propunerea ca fiind un proiect emblematic: „Cu astfel de proiecte între partenerii europeni, atingem două obiective cheie în același timp: securitatea energetică europeană și neutralitatea climatică.”

În prezent, Danemarca și Germania au capacități de energie eoliană offshore de 1,5 gigawați, respectiv un gigawatt.

Însă noul acord, anunțat luni la Copenhaga, va crește capacitatea daneză de energie eoliană din Marea Baltică la 3 gigawați.

Cooperarea internațională, mai urgentă ca niciodată

Ministrul danez al energiei, Dan Jørgensen, a declarat: „Cooperarea internațională este mai urgentă ca niciodată pentru a reduce și mai mult emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a face Europa independentă de gazele și petrolul rusesc.”

Vineri, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că vântul din Marea Baltică ar putea produce mai mult decât dublul capacității instalate a tuturor centralelor electrice pe cărbune din Germania.

„Țările de la Marea Baltică trebuie să ridice pânzele, să lucreze împreună și să se îndrepte spre a face regiunea noastră mai durabilă, mai rezistentă și mai sigură”, a declarat Baerbock.

Germania își propune să nu mai folosească gaz rusesc în următorii doi ani

Cancelarul german Olaf Scholz și-a menținut angajamentul de a pune capăt emisiilor de gaze cu efect de seră ale țării până în 2045, înaintea oricărei alte mari națiuni industrializate.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul lui Scholz a declarat că va închide centralele electrice pe bază de cărbune care au fost reactivate din cauza războiului din Ucraina, va pune capăt importurilor de petrol și cărbune rusesc în acest an și își propune să nu mai folosească gaz rusesc în următorii doi ani.

Anunțul de luni vine cu o zi înainte de un summit pe teme energetice care va avea loc la Copenhaga, în cadrul căruia se va discuta despre modalitățile de a elibera regiunea Mării Baltice de energia rusească și, în același timp, de a deschide calea pentru o tranziție ecologică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE