Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE caută alternative pentru gazele rusești. Liderii țărilor europene discută despre noi contracte de import

Uniunea Europeană caută alternative pentru gazele rusești. Liderii țărilor europene discută despre noi contracte de import, dar și de extindere a legăturilor energetice cu țări din Africa sau Orientul Apropiat.

Guvernul francez și cel al Emiratelor Arabe Unite a semnat un acord strategic de colaborare în domeniul energetic

Luni, guvernul francez și cel al Emiratelor Arabe Unite a semnat un acord strategic de colaborare în domeniul energetic.

După o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele egiptean al-Sisi a declarat că țara sa este pregătită să contribuie la atenuarea efectelor crizei gazelor din Europa.

Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului: „I-am confirmat cancelarului că Egiptul este pregătit pentru un parteneriat și cu Germania în sectorul energetic. Acest lucru se referă la exportul de gaze naturale și hidrogen, energie eoliană și solară.”

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „În ceea ce privește furnizarea de gaz și, eventual, de hidrogen, acesta se încadrează bine în relația industrială foarte lungă pe care Germania și Egiptul o au între ele.”

Liderii europeni își intensifică eforturile pentru a asigura aprovizionarea din surse alternative

Atât cancelarul german, cât și alți lideri europeni își intensifică eforturile pentru a asigura aprovizionarea din surse alternative, în situația în care cresc temerile cu privire la o întrerupere completă a livrărilor de gaze de către Rusia. Anul trecut, Europa a importat din Rusia aproximativ 40 la sută din necesarul de gaze. După invazia armatei ruse în Ucraina prețurile au explodat, iar Moscova a întrerupot livările către unele state europene.

În aceste condiții, premierul italian Mario Draghi a fost în Algeria pentru a semna un acord de crește a achizițiilor de gaze din țara africană. De la începutul acestui an, Italia a importat din Algeria 13,9 miliarde de metri cubi de gaze, iar până la sfârșitul anului mai este preconizată furnizarea a încă șase miliarde metri cubi. Iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat deja un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul pentru dublarea importurilor de gaze în Europa din țara caspică bogată în energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE