Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiscul francez a găsit, cu ajutorul unui soft bazat pe AI, 20.000 de piscine nedeclarate

Autoritățile fiscale franceze s-au folosit de un soft bazat pe AI și au identificat peste 20 de mii de piscine nedeclarate de proprietarii lor. Zece milioane de euro au de achitat acum cei care au încercat să păcălească statul, transmite The Guardian.

Modificările aduse proprietăților, inclusiv construirea piscinelor, trebuie declarate la biroul fiscal în termen de 90 de zile de la finalizare. Întrucât impozitele pe proprietate se bazează pe valoarea proprietății, îmbunătățirile presupun o creștere a taxei.

În Franța, un bazin de 30 de metri pătrați ar fi taxat anual cu aproximativ 200 de euro în plus față de obligațiile fiscale curente ale unui proprietar.

Ce sistem au folosit francezii

Francezii au lucrat cu un soft dezvoltat de unul dintre giganții lor IT în colaborare cu Google. Sistemul poate identifica piscine sau anexe ale imobilelor cu ajutorul imaginilor aeriene și după căutarea în bazele de date cadastrale. A fost lansat anul trecut, sub forma unui experiment, însă succesul îi face pe francezi încrezători în ceea ce privește extinderea inițiativei.

"Vizăm în special extinderile de case, cum ar fi verandele, dar trebuie să ne asigurăm că software-ul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol și nu cotețul pentru câini sau căsuța de joacă pentru copii", a declarat Antoine Magnant, directorul general adjunct al finanțelor publice, pentru ziarul Le Parisien.

Cu toate acestea, echipa tehnică a Fiscului spune că nu este încă în măsură să stabilească dacă o formă dreptunghiulară de pe o imagine aeriană reprezintă o terasă, un cort sau o prelată așezată pe sol. În aprilie, softul avea încă marjă de eroare de 30 la sută.

S-a întâmplat să mai confunde panourile solare cu piscinele, să nu poată să răzbată dincolo de ramurile copacilor sau să nu genereze date după scanări la umbră.

Problema piscinelor private, în Franța

În Franța, există aproximativ 3,2 milioane de piscine private, multe dintre ele construite odată cu impunerea restricțiilor Covid. Autoritatea pentru finanțe publice vizează taxe noi pentru proprietari, din 2023. Măsura vine în contextul în care ecologiștii francezi au cerut restricționarea folosirii piscinelor private după seceta cruntă din această vară. "Provocarea nu este să interzicem piscinele, ci să garantăm nevoile noastre vitale de apă", spun liderii acestei mișcări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE