Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord lansează rachete în timp ce încep exercițiile militare între Coreea de Sud și SUA

Publicat de: Mirabela Vasile

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat teste cu rachete de croazieră lansate de pe submarin, la câteva zile după ce Kim Jong Un a ordonat trupelor sale să se pregătească pentru a respinge "mișcările frenetice de pregătire de război" ale rivalilor săi.

Testul a avut loc duminică, cu o zi înainte ca armata americană și cea sud-coreeană să înceapă exerciții militare comune la scară largă pe care Coreea de Nord le consideră o repetiție pentru invazie.

Aceste exerciții se anunță a fi cele mai mari organizate în ultimii ani. Exercițiile sud-coreene și americane includ o simulare pe calculator numită Freedom Shield 23 și mai multe exerciții combinate de antrenament pe teren, cunoscute colectiv sub numele de Warrior Shield FTX.

Cum a explicat Coreea de Nord acțiunea

Agenția oficială de știri Korean Central News Agency a declarat luni că lansările de rachete au fost menite să confirme fiabilitatea sistemului de arme și să evalueze operațiunile ofensive de la apă la suprafață ale unităților submarine ale țării.

De asemenea, aceasta semnalează că țara va desfășura probabil activități de testare a armelor provocatoare în timpul celor 11 zile de exerciții.

După un an record în ceea ce privește testarea rachetelor, demonstrațiile de armament ale Coreei de Nord din acest an includ lansări de test ale unei rachete balistice intercontinentale, rachete cu rază scurtă de acțiune și un presupus sistem de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Experții spun că intensificarea testelor și a amenințărilor Coreei de Nord este menită să indice capacitatea de a efectua atacuri nucleare în Coreea de Sud și împotriva părții continentale a SUA.

Arsenalul nuclear al Pyongyangului este considerat de Kim drept cea mai bună garanție a supraviețuirii sale, iar unii analiști spun că acesta folosește exercițiile militare ca pretext pentru a testa arme și a îmbunătăți arsenalul nuclear al țării sale, ca o modalitate de a-și asigura un avantaj în relațiile cu Statele Unite.

Aceștia adaugă că, încercând să forțeze Washingtonul să privească Coreea de Nord ca pe o putere nucleară, Kim vrea să negocieze concesii economice extrem de necesare de pe o poziție de forță.

Coreea de Nord face presiuni de ani de zile pentru a dobândi capacitatea de a lansa rachete cu arme nucleare de pe submarine, următoarea piesă cheie într-un arsenal care include arme cu o rază de acțiune care ar putea ajunge pe teritoriul continental al Statelor Unite.

În cursul zilei de luni, armata Coreei de Sud a declarat că a detectat lansarea de pe un submarin în apele din apropierea orașului portuar Sinpo din estul Coreei de Nord, duminică

Coreea de Nord consideră că exercițiile militare regulate Coreea de Sud-SUA reprezintă o amenințare majoră la adresa securității, deși aliații spun că exercițiile lor sunt defensive.

Luni, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a acuzat, de asemenea, Statele Unite și alte țări occidentale că plănuiesc să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta ceea ce a numit "problema inexistentă a drepturilor omului". Acesta a declarat că, Coreea de Nord va lua "cele mai dure măsuri de contracarare a celor mai vicioase comploturi ostile ale SUA și ale adepților săi".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE