Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Sud: Amenințarea nucleară a Nordului „devine din ce în ce mai serioasă”

Armata sud-coreeană a declarat marți că este capabilă să detecteze și să intercepteze varietatea de rachete lansate de Coreea de Nord.

Coreea de Sud susține că avansarea programului nuclear al Nordului reprezintă o amenințare gravă la adresa securității.

Exercițiile, un avertisment

Coreea de Nord a declarat luni că cele două săptămâni de exerciții de tragere au implicat rachete balistice cu capacitate nucleară, avioane de război și alte mijloace pentru a exersa posibile lovituri asupra unor ținte sud-coreene și americane.

Coreea de Nord spune că exercițiile au fost menite să lanseze un avertisment către Seul și Washington, care au organizat exerciții navale comune, implicând un portavion american.

Lansările nord-coreene fac parte din seria record de teste de armament din acest an. Au fost văzute ca o încercare a liderului Kim Jong Un de a dobândi un arsenal mai intimidant pentru a-și presa rivalii să accepte Nordul ca stat nuclear legitim și să ridice sancțiunile economice impuse Nordului.

Amenințările nucleare, „foarte grave și serioase”

Moon Hong Sik, purtătorul de cuvânt interimar al Ministerului sud-coreean al Apărării, a descris amenințările nucleare nord-coreene ca fiind „foarte grave și serioase”. Dar el a declarat reporterilor că sistemul sud-coreean de apărare antirachetă este capabil să detecteze și să intercepteze sistemele de arme pe care Coreea de Nord a declarat că le-a mobilizat în exercițiile sale, potrivit AP.

Moon a spus că Sudul face în continuare presiuni pentru a introduce sateliți de spionaj, diverse drone de supraveghere și mijloace suplimentare de recunoaștere pe mare pentru a monitoriza mai bine Coreea de Nord.

În ciuda comentariilor lui Moon, unii observatori au declarat că o parte din armele nou dezvoltate de Nord - cum ar fi o rachetă KN-23 extrem de manevrabilă, modelată după racheta Iskander a Rusiei, și o rachetă hipersonică în curs de dezvoltare - ar putea depăși apărarea antirachetă sud-coreeană și americană. De asemenea, ei spun că, dacă Nordul lansează simultan mai multe rachete din diferite locații, ar fi mai dificil pentru aliați să detecteze în avans lansările și să le doboare.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a reiterat jurământul de a consolida apărarea Coreei de Sud, împreună cu alianța sa cu Statele Unite și cooperarea trilaterală în domeniul securității cu Japonia. El a declarat că recentele demonstrații de armament au arătat că amenințarea nucleară a Nordului „devine din ce în ce mai serioasă”.

„Coreea de Nord a dezvoltat și avansat în mod constant capacitățile de arme nucleare și acum amenință nu doar Coreea de Sud, ci întreaga lume, dar cred că nu există nimic de câștigat pentru Coreea de Nord prin intermediul armelor nucleare”, a declarat Yoon reporterilor, în biroul său din Seul.

În fața amenințării nucleare nord-coreene în creștere, Coreea de Sud și-a întărit apărarea antirachetă și a dezvoltat planuri de atac preventiv.

Statele Unite, care desfășoară aproximativ 28.500 de soldați în Coreea de Sud, operează în sudul Coreei de Sud din 2017 un sistem antirachetă avansat numit Terminal High Altitude Area Defense, aparent destinat să protejeze regiunile din apropiere și forțele americane suplimentare care ar putea ajunge prin porturile sud-coreene în cazul unui război.

Armata americană și cea sud-coreeană operează, de asemenea, baterii Patriot pentru a apăra instalații militare cheie și regiunea capitalei Seul, iar Coreea de Sud dezvoltă, de asemenea, sisteme indigene concepute pentru a intercepta diferite tipuri de rachete nord-coreene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE