Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană, investigație asupra TikTok pentru o posibilă încălcare a Legii privind serviciile digitale

TikTok este investigată de Comisia Europeană pentru o posibilă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA), a anunțat astăzi executivul comunitar.

Procedura oficială împotriva Bythedance, compania-mamă a TikTok, se concentrează pe protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și pe gestionarea riscurilor legate de designul care creează dependență și de conținutul dăunător.

În comunicatul Comisiei se precizează că ancheta va analiza, printre altele, dacă instrumentele de verificare a vârstei utilizate de TikTok pentru a împiedica accesul minorilor la conținut inadecvat sunt rezonabile, proporționale și eficiente.

De asemenea, se va verifica dacă depozitul de anunțuri este posibil de căutat și fiabil, așa cum se cere în conformitate cu DSA.

Comisia Europeană, investigație preliminară în 2023

Ancheta are loc după ce, în septembrie anul trecut, Comisia a efectuat o investigație preliminară pe baza unui raport de evaluare a riscurilor trimis de TikTok și a răspunsurilor companiei la o cerere de informații din partea Comisiei.

Aceasta va aduna acum mai multe dovezi, dar nu a menționat cât timp va dura investigația. În cazul în care normele DSA au fost încălcate, platforma s-ar putea confrunta cu amenzi în valoare de până la 6% din cifra sa de afaceri globală.

În luna decembrie a anului trecut, executivul UE a început deja să utilizeze noile puteri ale ASD pentru a investiga platforma de socializare X, fostul Twitter, pentru a afla dacă aceasta a încălcat normele UE privind moderarea conținutului.

ASD, propusă de Comisie în 2020, a impus obligații stricte de transparență pentru platformele și piețele online. Începând de sâmbătă (17 februarie), normele privind platformele - care se aplică deja celor mai mari 22 de platforme online din UE, printre care TikTok, Facebook și Booking.com - vor afecta și platformele mai mici, cum ar fi Vinted, Temu și eBay.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE