Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod galben și cod portocaliu în aproape toată țara. Ploi torențiale și grindină în unele județe

Vremea continuă să fie capricioasă în aceste zile în mai multe județe dn România. Vineri, 7 iulie, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu. Vor exista ploi torențiale, furtuni și vijelii în zece județe și își va face apariția chiar și grindina.

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină

Un cod portocaliu vizează județul Arad, în zona localităților Hălmagiu, Vârfurile, Hălmăgel și Pleșcuța și e valabil vineri, până la ora 24, pe cursurile râurilor mici din bazinul hidrografic al Crișului Alb.

Conform ANM, ca urmare a precipitaţiilor abundente, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, vor fi viituri rapide, cu posibile inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie. Există risc de fenomene hidrologice periculoase și pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Zimbru şi Feniş.

Vineri au fost deja afectate zeci de case din localitatea Dumbrăveni, județul Bistrița-Năsăud, care au fost inundate din cauza ploilor. Zona s-a aflat de joi sub cod portocaliu de ploi.

Vor fi afectate și alte zone ale țării, iar codul galben de instabilitate atmosferică este valabil în intervalul de timp cuprins între vineri, 7 iulie, ora 12:00 și sâmbătă, 8 iulie, ora 10:00.

Potrivit ANM, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări rapide ale vântului, cu viteze de 55-65 km/h în Transilvania, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în zonele montane. În intervale scurte de timp, cantitatea de precipitații va ajunge la 20-25 litri pe metru pătrat, iar în unele zone se pot înregistra chiar peste 40 de litri pe metru pătrat.

Vremea se va răci și în zona de sud-est, chiar și în capitală, unde disconfortul termic va persista din cauza umiității ridicate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE