Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Ce este Jihadul Islamic, grupul pe care Israelul îl acuză de atacul asupra spitalului din Gaza

  • Atacul asupra spitalului Al-Ahli Arab din Gaza din această săptămână, care a dus la moartea a sute de persoane, a atras din nou atenția asupra Jihadului Islamic Palestinian, cunoscut și sub numele de PIJ, pe care Israelul l-a acuzat pentru acest atac.
  • Jihadul Islamic este o organizație distinctă de Hamas. Cu toate acestea, gruparea are propria sa istorie îndelungată de luptă împotriva Israelului.
  • Grupul a fost înființat în anii `80 de către studenții palestinieni din Gaza ca ramură a Frăției Musulmane, o mișcare islamistă globală fondată în Egipt. Statele Unite au desemnat atât Hamas, cât și Jihadul Islamic ca fiind grupări teroriste.

Citește aici prin ce se deosebește Jihadul Islamic de Hamas.

Subvenții pentru investiții în energie verde în agricultură. Cine sunt beneficiarii și ce fonduri pot accesa

  • Fermierii şi procesatorii pot aplica, din 5 noiembrie 2023, pentru subvenții care pot fi accesate pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene.
  • Potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în valoarea de 20.000.000 de euro pe beneficiar.

Află cine poate beneficia de fondurile de sprijin.

Un elev de la o școală din Prahova a luat bursă de merit cu media 4,59

  • Un elev de la o școală din Prahova a reușit să primească bursă de merit cu media 4,59. Situația a avut loc la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești.
  • La unitatea de învățământ 373 de elevi se încadrează, potrivit metodologiei-cadru, în procentul de 30% din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut, conform Observatorul Prahovean.
  • Noua formulă de acordare a burselor de merit pentru elevi a stârnit numeroase discuții în spațiul public.

Citește mai mult despre cum se acordă în anul școlar 2023-2024 bursele de merit.

Guvernul oferă soluții pentru acoperirea deficitul medicilor de familie: Vor putea să pună diagnosticul şi să şi dea tratamentul

  • Stimulente financiare, bonusuri de performanță și 12 caravane medicale mobile finanțate prin PNRR. Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile Guvernului pentru acoperirea deficitul medicilor de familie.
  • În acest moment, în peste 330 de localități, sate și comune, localnicii nu au acces la cabinetele de medicină de familie din cauză că nu există personal medical.
  • În ce priveşte necesitatea creşterii numărului de medici de familie, Rafila a declarat că în acest an, la concursul de rezidenţiat, a fost alocat cel mai mare număr de locuri de medicină de familie din istorie.

Citește mai multe despre soluțiile Guvernului pentru acoperirea deficitul medicilor de familie.

Fenomenul El Niño revine: Cum va afecta vremea globală la finalul anului 2023

  • În prezent, fenomenul El Niño este în curs de desfășurare, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU avertizează că acesta ar putea pune în pericol vieți omenești și devasta agricultura, în unele părți ale lumii.
  • Fenomenul meteorologic global se referă la momentul în care apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei.
  • După trei ani de răcire a modelului meteorologic La Niña, El Niño a revenit acum și va dura cel puțin până în prima jumătate a anului 2024, potrivit celor mai recente previziuni ale Națiunilor Unite.

Află cum afectează El Niño vremea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE