Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul oferă soluții pentru acoperirea deficitul medicilor de familie: Vor putea să pună diagnosticul şi să şi dea tratamentul

Stimulente financiare, bonusuri de performanță și 12 caravane medicale mobile finanțate prin PNRR. Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile Guvernului pentru acoperirea deficitul medicilor de familie.

În acest moment, în peste 330 de localități, sate și comune, localnicii nu au acces la cabinetele de medicină de familie din cauză că nu există personal medical.

În ce priveşte necesitatea creşterii numărului de medici de familie, Rafila a declarat că în acest an, la concursul de rezidenţiat, a fost alocat cel mai mare număr de locuri de medicină de familie din istorie.

Obiectivul este ca în trei-patru ani, pe măsură ce numărul medicilor de familie se va reduce prin pensionare, să existe posibilitatea înlocuirii lor. Pe de altă parte, în prezent 500.000 de persoane nu beneficiază de servicii de asistenţă medicală primară.

"Această cifră de 500.000 de persoane se referă la populaţia acestor localităţi care nu au servicii de asistenţă medicală primară în acest moment. Asta nu înseamnă că aceşti oameni nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie într-o localitate învecinată. Mulţi dintre ei sunt înscrişi în altă localitate decât în localitatea de domiciliu, dar asta sigur că nu rezolvă problema", a spus Rafila.

El a menţionat că, pentru a creşte numărul medicilor de familie din localităţile rurale, sunt importante şi condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

"Noi o să le dăm atribuţii tot mai multe, încât să fie atraşi să practice medicina de familie, în sensul că să poată să facă diagnostic, să poată să pună diagnosticul şi să ofere o soluţie terapeutică pacienţilor. Însă ceea ce ţine de oferta unei localităţi mici, care înseamnă inclusiv educaţie sau grijă pentru copii, pentru că mulţi dintre medici sau asistenţii medicali sunt femei, trebuie să aibă acolo condiţii ca să poată să îşi crească rezonabil, să-şi îngrijească copiii, să educe copiii...

Atunci discuţia este puţin mai amplă şi din cauza aceasta o să avem o discuţie foarte clară, încât să stabilim, pe baza unor modele de bună practică care există deja şi în ţara noastră sau există în alte ţări, o soluţie ca să atragă medicul de familie", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE