Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru copiii și adolescenții cu vârste între 4-17 ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, a anunțat pe pagina sa de Facebook despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru grupa de vârstă 4-17 ani.

La această categorie de vârstă, consultaţiile de prevenție se acordă o dată pe an. Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează:

  • Pentru screeningul anemiei și a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 și 5 ani);
  • Pentru screeningul tulburărilor de vedere;
  • Pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală - (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani);
  • Pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală;
  • Pentru screeningul depresiei;

În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicul poate prescrie tratamente și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu”, a scris Andrei Baciu, pe Facebook.

Doar în luna august a acestui an, pentru minorii cu vârste cuprinse între 2-17 ani, au fost acordate 30.866 de consultații oftalmologice la nivel național și 346 de copii au fost spitalizați cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”, a mai precizat Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„În plus, este bine de știut faptul că, în anul 2022, au fost acordate 262.801 consultații de prevenție la această grupă de vârstă. Pentru anul 2023:

În trimestrul 1 - 48.145 consultații

În trimestrul 2 - 61.321 consultații”.

Potrivit acestuia, tot în luna august, au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 și 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenție, cele mai multe în: București (131), Cluj (49), Iași (26), Botoșani (19) și Timiș (18).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE