Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrele pentru marii arși, proiecte întârziate. Lucrările de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu au fost demarate la 8 ani de la tragedia din Colectiv

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că deja a început construcția centrelor de mari arși. În realitate, însă, centrul de la Timișoara este la stadiul de fundație, la cel de la Grigore Alexandrescu abia luni a început demolarea clădirilor vechi pe locul cărora se va construi noua secție de Arși, în timp ce, la Târgu Mureș, spitalul este tot pe hârtie.

Lucrările de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu au fost demarate la fix 8 ani de la tragedia din Colectiv. Vor fi 15 paturi dedicate marilor arși, dar și alte secții specializate. Noul corp de clădire este estimat la 77 de milioane de euro și presupune demolări masive în curtea spitalului.

Prima clădire care va fi demolată a fost construită în anul 1900 și se află într-un stadiu avansat de degradare.

Al doilea corp de clădire care va fi demolat a fost construit în anii 1930 și inițial a fost destinat medicilor care lucrau în acest spital, însă în anii 1960-1970 a devenit o aripă a spitalului, care a fost, însă, închisă în anul 2016, având un risc avansat de prăbușire, în caz de cutremur.

De asemenea, cea de-a treia clădire care va fi demolată este tot una foarte veche, construită în anul 1900 și care, de asemenea, prezintă un grad avansat de degradare.

Când ar trebui să fie gata secțiile pentru mari arși

Secția pentru mari arși de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală are termen de finalizare februarie 2025, la fel ca și celelalte centre din Timișoara și Târgu Mureș, adică la 10 ani după Colectiv.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: În ce privește ce făceam noi specific, proiectele abandonate din 2014: la Timișoara proiectul este avansat, se construiește, am început construcția și la Grigore Alexandrescu, cel de-al doilea centru de arși, și sperăm că până la finalul acestui an să înceapă efectiv lucrările și la Târgu Mureș. Anul acesta au fost transferați în străinătate 19 pacienți.

Reporter: Poate Romania sa trateze un pacient mare ars cap-coadă?

Rafila: Cu siguranță!

În urmă cu două luni, la Crevedia s-a produs o explozie care s-a soldat cu 58 de răniți, mulți dintre ei suferind arsuri grave. Statul român a ales să transfere 12 pacienți în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE