Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce a învățat România după tragedia de la Colectiv și ce progrese au avut loc

Sunt câteva schimbări în bine pe care le-a făcut România de la Colectiv încoace, spun medicii din Belgia care ne-au tratat răniții din 2015. Comunicăm mai bine cu mai multe state care ne pot trata marii arși, iar doctorii români sunt capabili acum să selecteze mai bine aceste cazuri, lucruri care nu s-au întâmplat după tragedia din Colectiv.

Progresele pe care le-a făcut România după tragedia de la Colectiv

Autoritățile române comunică mai bine la nivel european acum, spun medicii străini care s-au ocupat de pacienții de la Colectiv. Lipsește, însă, infrastructura completă.

Thomas Rose, directorul Centrului pentru Arși al spitalului „Regina Astrid: "Și acum, autoritățile române trimit pacienții cu arsuri grave în străinătate unde sunt centre specializate și personal mai experimentat."

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: "După părerea dumneavostră, care i-ați văzut pe pacienții români de la Colectiv, autoritățile române au făcut progrese?"

Thomas Rose, directorul Centrului pentru Arși al spitalului „Regina Astrid: "Da, la nivel de comunicare au făcut progrese. Medicii români pot acum să selecteze mult mai bine pacienții mari arși decât o făceau atunci. În 2015, au trebuit să se ducă medicii noștri acolo, dar acum pot să facă această selecție în România. Este mai bine, dar infrastructura nu există nici acum".

Dan Mircea Enescu, președintele Societății Române de Chirurgie Plastică: "S-a făcut un program pe arși, adică niște bani specifici pentru tratamentul arsurilor și care ne dau anumită autonomie și siguranța că putem să avem aia. Au plecat o grămadă de persoane în străinătate și au văzut lucruri, adica s-au întors altfel. Vreau să vă spun că și cei din echipa mea, care sunt extraordinar de bine pregătiți și care știau de toate, când s-au întors de acolo, au fost alți oameni pentru că au văzut ce fac și ăia și ce se întâmplă și care le sunt limitele".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE