Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tragedia de la Colectiv. Cei care au dispărut au lăsat în urmă părinți și copii, suferință și furie

Au trecut șapte ani de la incendiul de la Colectiv. Cei care au supraviețuit nu au mai fost niciodată la fel, iar cei care au dispărut au lăsat în urmă părinți și copii, suferință și furie. 30 octombrie 2015 rămâne o rană nevindecată pentru familii, dar și pentru România.

64 de oameni și-au pierdut viața în urma incendiului de la Colectiv

64 de oameni și-au pierdut viața în urma incendiului de la Colectiv. Printre ei, sora și verișoara lui Adrian Albu. El a supraviețuit. Acum, pentru Adrian lumea nu mai e la fel.

Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv: „Înainte de Colectiv pot să spun că eram inconștient, unul care trăia în țara asta și habar nu avea în ce țară trăiește și care credea că tu te duci la muncă, îți faci treaba, îți iei salariul, te duci acasă, îți vezi de viața ta, nu ai nici o problemă, nu te interesează ce se întâmpla cu restul. Și eram de părere că nu ți se poate întâmpla ție nimic, că e viața ta, ai control asupra ce se întâmplă, până în momentul în care a trebuit să ajung într-un spital.”

Ioana avea 18 ani în seara în care a mers la ultimul ei concert „Goodbye to Gravity”.

Ruxandra Geambașu, mama Ioanei, decedată la Colectiv: „Nu știu. Nu pot să vă explic, celor care n-ați trecut prin așa ceva, că în fiecare zi, în fiecare secundă, să treci pe lângă un magazin și să zici „De aici i-am luat haina pe care urma s-o poarte pe navetă” sau să se facă ziua de naștere și să trebuiască doar să comanzi colivă. Bine, eu comand și tort și facem un fel de garden party la Ghencea Militari 1, acolo unde odihnește ea.”

164 de oameni au fost răniți și mutilați pe viață în urma incendiului

Alex avea 22 de ani și s-a mai chinuit trei săptămâni înainte să plece de pe patul unui spital. Scăpase de incendiu, dar nu și de sistemul nostru de sănătate.

Eugen Iancu, tatăl lui Alex, decedat la Colectiv: „Inițial am crezut că Colectiv a schimbat România și asta m-a făcut și pe mine să rămân, în speranța că lucrurile se vor întâmpla. Am crezut foarte mult în această schimbare, numai că în momentul ăsta realizez că șansele sunt minime și asta nu datorită unui politician sau altul, ci din cauza noastră, a tuturor.”

164 de oameni au fost răniți și mutilați pe viață în urma incendiului. Curtea de Apel București i-a condamnat pe cei din dosarul Colectiv cu un total de 60 de ani de închisoare, aproape jumătate față de pedepsele acordate în primă instanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE