Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: „Momentan nu am încasat daune. Știu câțiva părinți care așteaptă acei bani”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, a declarat că deocamdată nu a încasat daune din partea autorităților ca urmare a procesului intentat de victime. În interviul acordat în exclusivitate Euronews România, tânăra jurnalistă a mărturisit că „foarte multă lume are senzația că o fie vorba despre niște sume monumentale care cumva o să repare ceva”, însă sunt părinți „care așteaptă acei bani pentru că dorința lor este să poată să le facă copiilor o criptă mai frumoasă”.

Alexandra Furnea a publicat volumul „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”. Tânăra în vârstă de 34 de ani a mărturisit că deocamdată nu a primit daune, însă a recunoscut că banii primiți ca despăgubiri nu pot „să umple golul” în cazul părinților care și-au pierdut copiii și „nici golurile din piele” în cazul celor răniți grav în incendiul produs în clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015.

Eu momentan nu am încasat daune pentru că procesul este în continuare pe rol. Există niște proceduri juridice care trebuie duse până la capăt. (...) Mi se pare cumva că e un punct nevralgic în România.

Foarte multă lume are senzația că o fie vorba despre niște sume monumentale care cumva o să repare ceva”, a afirmat Alexandra Furnea, la Euronews România.

Alexandra Furnea, despre părinții care și-au pierdut copiii în Colectiv. „Au un gol sfâșietor în ochi pe care nu-l poate umple nimic”

„Ce consider eu c-ar fi fost o plată corectă a acestor daune. Dacă ar fi să mă întrebați asta, aș spune că dacă ați fost vreodată în vizită la vreuna dintre familiile victimelor din Colectiv, mă refer la cei decedați.

O să vedeți că în fiecare dintre aceste case există un colț de canapea sau un colț de canapea, sau scaunul. Este scaunul de la masă care este gol. Soțiile, iubiții, părinții în special ai acestor victime au fel anume de a privi acel scaun - un gol sfâșietor în ochi pe care nu-l poate umple nimic.

Eu cred că o plată corectă și cu adevărat bogată a acestor daune ar fi reprezentat-o ca în momentul în care s-a pronunțat acea sentință definitivă scaunul acela să se umple cu prezența persoanei care nu mai este. Cred că asta ar fi fost o plată corectă a daunelor”, a spus tânăra care este a 66-a victimă a incendiului din Colectiv.

Alexandra Furnea a mărturisit că banii primiți drept daune nu pot umple „golurile din piele” în cazul supraviețuitorilor incendiului.

„În cazul nostru ar fi fost să ne trezim și noi după pronunțarea acestei sentințe cu pielea la loc, cu tot părul pe cap, cu degete, cu urechi, cu viețile și cu sănătatea întregi.

Până una alta, nu s-a întâmplat acest lucru și banii nu pot să umple golul din acel scaun, nici golurile din piele”, a mai precizat tânăra.

Alexandra Furnea: „Ar fi o ipocrizie să spun că banii nu ajută. Vin să marcheze o lipsă acută”

Știu câțiva părinți care așteaptă acei bani pentru că dorința lor este să poată să le facă copiilor o criptă mai frumoasă.

Dacă există cineva pe lumea asta care banii aceia vor rezolva ceva și poate să ne ofere pielea înapoi și poate să mă întoarcă la vârsta de 27 de ani, în data de 28 octombrie 2015, ca să mă privesc în oglindă și să mă văd întreagă, sănătoasă (...) cu mare drag îi dau toți banii și mă simt super câștigată dacă se întâmpla asta. Din păcate nu cred că se poate.

Ar fi o ipocrizie să spun că banii nu ajută, dar acest ajutor trebuie văzut în lumina lui corectă.

Banii vin să marcheze o lipsă acută, sunt o compensare pentru ceva ce nu mai ai, în cazul nostru pentru sănătatea fizică pe care nu o mai avem”, a mai povestit ea.

„Cu sau fără banii respectivi, rămânem victime, persoane cu certificat de handicap”

„Cu sau fără banii respectivi, rămânem victime, persoane cu certificat de handicap, persoane cu capacitate de muncă redusă. Sunt foarte mulți răniți din Colectiv care nu vor recunoaște pentru că se rușinează de acest lucru.

Nu mai pot să lucreze full time, să aibă un job full time. Rămânem aceiași oameni, cu aceeași traumă, cu aceleași coșmaruri, cu aceleași cicatrici, indiferent că vor veni acești bani cu care cu siguranță ne vor ajuta să scăpăm de datorii, să ne permitem niște cheltuieli medicale pe care le avem cu toții..

Foarte mulți au dezvoltat alte boli cronice care urmare a stresului pe care l-au îndurat în spitale și cu tratamentele constante.

Pe noi cred că ne ajută, dar pe cei care și-au îngropat ce au iubit mai mult, deși e o formă de compensare foarte meschină a unei asemenea suferințe”, a concluzionat Alexandra Furnea.

65 de tineri au murit în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015. Alți aproximativ 150 au rămas cu răni pe viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE