Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandra Furnea, supraviețuitoare Colectiv, despre volumul Jurnalul lui 66: Oricând poate exista următoarea victimă, a 66-a

"Cred că în clipa asta e fierbinte presa și iese proaspăt din tipografie. Dar, cel mai sigur, săptămâna viitoare vor apărea și volumele fizice. Nu cred că s-a uscat încă cerneala", spune Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv din 2015, despre cartea sa, Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars.

Alexandra Furnea s-a născut în 1988, este redactor de carte, jurnalist și activist social, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Petru Maior din Târgu Mureș și are un masterat în Studii Americane la Universitatea din București.

Între 2011 și 2020 a fost redactor al revistei muzicale Maximum Rock Magazine. Scrie poezie, proză și articole dedicate scenei muzicale underground, pe blogul ei. Alexandra Furnea este totodată autoare a unui volum, Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars, în care relatează ce s-a întâmplat în noaptea incendiului, experiența din Spitalul de Arși, dar și consecințele corupției și nepăsării din România.

Oricând poate exista următoarea victimă

"Am avut de ales între Jurnalul lui 66 și Jurnal de supraviețuitor, dar mi s-a părut de impact. Pentru mine, numărul 66 este de impact, are o conotație puternică, aparte. Pentru că au fost 65 de victime la Colectiv și, din păcate, oricând poate exista și următoarea victimă, a 66-a", a precizat Alexandra cu privire la titlul cărții.

"Noi (supraviețuitorii – n.red.) facem operații tot timpul, facem anestezii totale tot timpul, oricând pot interveni complicații. Și, din păcate, au fost unii dintre noi care au ales să pună capăt suferinței într-un mod dureros. Însă este un risc care trebuie privit în ochi și pe care trebuie să îl acceptăm", a completat ea.

Tânăra spune că s-a gândit că ar putea fi cea de-a 66-a victimă

”Probabil că mama nu va fi foarte bucuroasă de răspunsul meu, dar cred că e necesar să îți asumi, mai ales când te supui unei intervenții sau când ai gânduri mai sumbre, care pot veni la pachet cu o traumă majoră. Eu sper să nu fie așa. Sper ca socoteala să se oprească la 65, oricum, este un număr suficient de tragic”, explică Alexandra Furnea.

Cum a fost scris Jurnalul lui 66

"Primul text scris a fost in 2017, apoi l-am transformat în postare. Ulterior, am observat că-mi face bine scrisul și era un proces cathartic pentru mine și la îndemnul psihoterapeutei, care a văzut că mă macină, am continuat să scriu și am avut forma finală undeva în 2020. Aș zice că a fost o muncă de aproximativ 3 ani. (...) Dar cred că nu e gata, cred că jurnalul continuă să se scrie. Eu continui să scriu la el, dar a fost gata în momentul în care am simțit că arde mai puțin și când am simțit că sunt pregătită să împărtășesc oamenilor suferința acelor zile, luni, ani care au urmat incendiului, pentru că, din păcate, nu s-a sfârșit atunci în 2015", a spus tânăra despre cum a scris volumul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE