Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calvarul trăit de tânăra care a născut un bebeluș prematur declarat mort la Maternitatea Polizu deși trăia. „Toți medicii mă făceau să cred că a înviat”

Tânăra care a născut un bebeluș prematur la Maternitatea Polizu a vorbit despre momentul în care fetița ei a fost declarată moartă, cu toate că trăia. Mamei i s-a cerut să semneze certificatul de deces, iar mai apoi i s-a spus că nou-născutul „a dat semne că vrea să trăiască” sau că ”a înviat”, „nicidecum că a fost o eroare medicală”. În prezent, ginecologul Florian Robe este acuzat de tentativă de omor calificat.

Marina Pletoiu, o tânără din Pitești, a ajuns la Spitalul Polizu din București, moment în care a născut prematur, fiind însărcinată în șase luni.

„Am ajuns în luna aprilie 2019 la spitalul Polizu. Am fost internată de către doctorul Robe.

Am născut cu domnul doctor într-un cabinet al asistentelor, nicidecum într-o sală de nașteri acolo fiind doar el și o altă asistentă. După ce am născut, el a ieșit pe hol și i-a spus soțului că este tânăr și că putem avea un alt copil”, a declarat Marina Pletoiu, pentru Euronews România.

Mama bebelușului declarat mort cu toate că trăia. „Am rămas înmărmurită. N-am știut să mai cred ceva”

I s-a spus ulterior că fetița a murit și i s-a cerut să semneze chiar și certificatul de deces. A doua zi, cadrele medicale au anunțat-o că bebelușul „a dat semne că vrea să trăiască”.

„La jumătate de oră a venit asistenta care a fost acolo când am născut și m-a pus să semnez certificatul constatator de deces. Am semnat acel certificat de deces. Mi-a spus că a doua zi îmi va da drumul acasă pentru că nu necesită să mai rămân internată în spital.

A doua zi, am așteptat să vină medicul să îmi dea acea ieșire din spital și surpriza a fost cu totul alta că el a venit de fapt să mă anunțe că copilul a dat semne că vrea să trăiască.

Am rămas înmărmurită. N-am știut să mai cred ceva”, a afirmat Marina Pletoiu.

„M-au făcut să cred că bebelușul a înviat, fiind Săptămâna Mare”

Tânăra îl acuză pe medicul Florian Robe că atât el, cât și celelalte cadre medicale au făcut-o să creadă că nou născutul „a înviat” și „nicidecum că a fost o eroare medicală”.

„M-au făcut atât el, cât și celălalt personal medical din spital, să cred că copilul a înviat peste noapte, fiind Săptămâna Mare a Paștelui. Au spus că a înviat toată noapte, într-o tăviță, s-au exprimat ei. Dar copilul, de fapt și de drept, a fost într-o tăviță, apoi într-un sac de plastic, apoi într-o cutie din aceea mare cu capac, așa a fost găsit de doamna asistentă dimineața”, a afirmat ea.

Bebelușul a fost găsit de o asistentă, într-un sac. Femeia l-ar fi lovit din greșeală cu piciorul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând. 

„Asistenta care a găsit-o mi-a spus că în noaptea aceea de trei ori a trimis la incinerat, dar cei de acolo, de la incinerat, nu au vrut să o primească, pentru că avea semne vitale.

Toți medicii, toate asistentele, de la cei mai mici la cei mai mari, mă făceau să cred că copilul a înviat, nicidecum că a fost o eroare medicală din partea lui. Atât am știut că copilul a înviat peste noapte, până în momentul în care am ieșit din spital și încă o lună după aceea”, a mai povestit ea.

Părinții și-au făcut curaj să facă plângere în ianuarie 2022, după ce au mai auzit de situații asemănătoare și au hotărât că ar putea fi un exemplu. În tot acest timp, Marina Pletoiu a mărturisti că s-a ocupat de fetița ei care a urmat numeroase ședințe de terapie deoarece s-a născut prematur.

„Atunci nu am avut puterea de a povesti toate cele întâmplat în spital.

Nu avea nici timpul necesar pentru că eu zilnic și poate de două ori pe zi mergeam cu fetița la terapie. Pentru că atunci când am ieșit din spital ea nici măcar nu avea gât. Nici nu era format.

Am văzut un caz asemănător la televizor care clar m-a sensibilizat și am zis că nimeni din lumea asta nu trebuie să mai treacă prin ce am trecut eu”

În prezent, medicul Florian Robe a fost chemat la audieri de procurorii de la Parchetul Tribunalului București. Florian Robe este acuzat că, "a refuzat nejustificat, timp de peste 12 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale". Asta, deși celelalte cadre medicale care au văzut copilul după naștere i-au spus că fetița are semne vitale.

„Medicul, în cadrul audierii (de astăzi - n.red.), se referea la acest copil care aleargă, simte, merge, ca simt un avort, un produs al concepției. Nicio clipă nu l-a denumit ca fiind un făt măcar. Nașa copilului, practic ea este cheia întregului proces, de acolo și ceilalți medici audiați și asistente medicale au afirmat că da, știau despre acest lucru. Acum vreo două luni de zile au fost făcute percheziții la spitalul Polizu, s-au ridicat acte de acolo”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Cazul de la Maternitatea Polizu se află în atenția inspecției sanitare, a declarat ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a mai precizat că instituția pe care o conduce va colabora și va furniza toate informațiile pe care i le va cere Parchetul. Și Colegiul Medicilor s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară în cazul medicului Florian Robe. Instituția găsește situația drept „inadmisibilă”, dacă va fi confirmată, dar așteaptă rezultatul oficial al anchetei procurorilor înainte de o decizie.

Fetița declarată moartă la naștere are acum 3 ani. Copilul are deficiențe locomotorii, iar familia pune totul pe seama faptului că nu a fost îngrijită corespunzător imediat după naștere. Fetița va fi supusă unei expertize medico-legale pentru ca legiștii să stabilească dacă așa este. Părinții vor ca medicul să nu mai aibă dreptul să profeseze și cer daune morale pentru trauma suferită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE