Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat: „Prima urgență a sistemului medical românesc este resursa umană”

Raed Arafat spune că principală urgență a sistemului românesc este resursa umană. Șeful DSU spune că a fost o criză în România după deciziile din 2010, în care salariile au fost reduse cu 25%, iar medicii au plecat în străinătate și s-au stabilit acolo pentru salarii mai bune.

Acesta a adăugat că pentru un medic de Urgență, pregătirea acestuia durează nu mai puțin de cinci ani.

„Ambulatoriile trebuie să aibă aparate de investigare proprii, nu să plimbăm pacientul. Partea Urgenței, trebuie să fie deschisă, am comparat analizele noastre cu colegii din Franța. Cazurile se clasifică în cinci coduri.

Medicina evoluează foarte repede și trebuie să facem continuu. Aceasta vine cu medicamente noi, cu tehnici noi. Medicina nu se oprește la un punct să putem să zicem că e perfect.

Domeniul cardiologiei a evoluat extrem de mult. A arătat o diferență majoră și a scăzut mortalitatea foarte mult. ATI e iar un domeniu care a evoluat. Pentru partea de Urgență, dacă vorbim și despre serviciile prespitalicești, urgența cea mai mare este forța umană. Acum avem în jur la 900-950 de medici specialişti de urgenţă şi va trebui să atingem aproape 2.000 de medici de urgenţă. Asta nu putem să o imputăm nimănui. Pregătirea unui medic de urgență înseamnă cinci ani. Pregătirea medicilor de urgență are o durată. Am pierdut medici din acțiunea din 2010 când am redus brusc salariile. Medicii au plecat în Europa după salarii mult mai bune, au familii, nu se mai întorc.

Pe de altă parte, trebuie să ne ocupăm de partea de pregătire a urgențelor. România are acum stocuri mai bune decât cele dinaintea pandemiei. Creem și alte stocuri europene de echipamente și materiale de adăpostire. Totodată, trebuie să existe o predictibilitate a unui sistem. Sistemul de urgență nu e un sistem pe care îl dotezi o dată și gata. Ambulanța intră în lucru și într-o zi poate face și 500 de kilometri. Trebuie să ai prezibilitatea să poți schimba. Va trebui un program anual de dotare. Soluția optimă e să ai un program anual previzibil.

UPU are nevoie de echipamente medicale, dacă nu are laboratoare proprii, radiologie, CT, nu face față. O să ai întârzieri.”, a declarat Raed Arafat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE