Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindicaliștii ”Ambulanță”, în conflict cu Raed Arafat. Angajații nu mai vor să fie coordonați de DSU

Conflict între Raed Arafat și sindicaliștii din serviciile de ambulanță. Secretarul de stat din Ministerul de interne spune că modificarea sistemului de urgență ar duce la pierderi de vieți omenești.

Declarația vine la o zi după ce liderii Federației ”Ambulanța” au scris un memoriu despre situația critică în care se află serviciul sub coordonarea DSU, al cărui coordonator este Raed Arafat. Ambulanțierii cer ca unitățile de primiri urgențe să treacă la ministerul sănătății și amenință cu ample proteste ”indiferent de consecințe” dacă nu vor fi ascultați.

Raed Arafat spune că destrămarea actualului sistem privind medicina de urgență ar duce la situații precum cele de dinainte de 2007, când nu era înființat serviciul SMURD.

”Impactul, dacă se va ajunge într-adevăr să dezintegreze, să se destrame, este unul extrem de grav. Vom vedea presoane care își vor pierde viața, vom vedea ce vorbește de la liderul de sindicat și alte câteva persoane care încă trăiesc în trecut, vorbim despre sistemul de urgență, ce fac SMURD, pompeirii. Vorbesc eronat vrând să schimbe și să ne întoarcem înapoi. Eu nu văd alt rezultat, că ne întoarcem înapoi, că vom avea mai mulți morți, situații de întârziere.”, a spus Arafat.

Liderii Federației Sindicale ”Ambulanța” cer într-un memoriu adresat președintelui, premierului și coaliției de guvernare ca Ministerul Sănătății să preia coordonarea unităților de primiri urgențe și serviciile de ambulanță.

”Ca urmare a analizei comparative de la an la an, începând cu 2015, privind dezvoltarea administrativă, dezvoltarea resurselor umane, a bazei tehnice de transport şi a aparaturii medicale, cât şi a pregătirii profesionale continue, s-a constatat o scădere semnificativă, fapt care ne îngrijorează, urmând ca în termen scurt/mediu, Serviciile Publice de Ambulanţă dacă se va continua a fi coordonate de doua ministere, vor deveni ruine ale medicinei de urgenţă.”, se arată în mesajul Federației ”Ambulanța”.

În replică, Raed Arafat spune că au fost cumpărate în ultimii cinci ani peste 800 de mașini noi pentru serviciile de ambulanță iar personalul a beneficiat de cursuri de specialitate. Arafat susține că sindicaliștii au și alte motive de nemulțumire la adresa lui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE