Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Geamanduri în formă de cruce pe litoral. Reacția lui Raed Arafat după criticile și ironiile din presă

Autoritățile au găsit soluția pentru a reduce înecurile pe litoralul românesc, prin instalarea unor geamanduri în forma unei cruci roșii. Salvamarii au primit patru asemenea geamanduri, ce sunt deja amplasate în apă.

Inițiativa aparține Departamentului pentru Situații de Urgență, care a achiziționat geamandurile, în urmă cu doi ani, dar nu au fost instalate din cauza pandemiei. Rolul lor, potrivit lui Raed Arafat, este să atragă atenția asupra pericolului la care se expun turiștii dacă se aventurează în larg.

Pe geamandură este scris mesajul „Pericol de înec după acest punct! 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te acum!”.

În total, numărul geamandurilor este de cinci, distribuite astfel: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn.

Raed Arafat despre criticile apărute în spațiul public, în legătură cu geamandurile cruce

„Am comis-o din nou! Am incercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, pe Facebook, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Poate din lipsa de subiecte în spațiul public și prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor „așa-ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a „nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor”, În loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea  unor metode inovative cu probabilitatea ca, prin noile metode, câteva vieți să fie salvate. Un „specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că <<nu putem crucifica litoralul Mării Negre>>. Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău și al copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și, ulterior, încercarea de a-l readuce în viață, în public, de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanța care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele sau într-un decedat”, a adăugat transmite Raed Arafat.

Care e scopul geamandurilor în formă de cruce de la mare

„Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare, când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a spus Raed Arafat, pe Facebook.

Ce spun salvamarii despre noile geamanduri

„Trebuie tras un semnal de alarmă pentru că foarte mulți turiști își pierd viața, an de an la mare, ignorând steagurile roșii, fluierele salvamarilor și indicațiile de a nu intra în apă, de a nu se aventura, de a nu-și risca viața. Cumva trebuie ca lumea să conștientizeze că marea este foarte periculoasă, nu este o joacă. Nu e doar distracție la mare. Se întâmplă și adevărate tragedii”, a transmis Gelu Vătămănescu, salvamar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE