Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce au în comun piesele "Thinking Out Loud" și "Let's get it on". Un juriu trebuie să decidă dacă Ed Sheeran a plagiat melodia lui Marvin Gaye

Un juriu, a cărui selecţie a început luni la un tribunal federal din New York, trebuie să răspundă la întrebarea dacă Ed Sheeran, un cunoscut cântăreţ britanic, a plagiat celebrul cântec "Let's get it on" al lui Marvin Gaye pentru hitul său "Thinking Out Loud", relatează AFP, citat de Agerpres.

Hitul lui Ed Sheeran s-a clasat pe locul 2 în topul Billboard Hot 100 şi a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun cântec al anului în 2016.

Pe Youtube, melodia său "Thinking Out Loud" a adunat peste 3,5 miliarde de vizionări. "Let's get it on" a lui Marvin Gaye are 7,5 milioane de vizionări pe aceeași platformă.

Ed Sheeran ar putea fi prezent în timpul procesului de la New York, care urmează să înceapă marţi, potrivit unui avocat.

Reclamanţii sunt moştenitorii lui Ed Townsend, un muzician şi producător american care a compus împreună cu Marvin Gaye "Let's get it on". Lansată în 1973, melodia a rămas celebră pentru notele sale de chitară şi vocea senzuală a cântărețului Marvin Gaye. În plângerea lor privind încălcarea drepturilor de autor, moştenitorii lui Townsend, printre care şi fiica sa, susţin că există "asemănări izbitoare" cu "Thinking Out Loud", lansat în 2014.

Ca dovadă, ei afirmă că grupul Boyz 2 Men a mixat cele două melodii pe scenă. Ed Sheeran însuşi a interpretat în concert liniile vocale, foarte diferite, ale celor două hituri, pe aceleaşi acorduri de chitară, o secvenţă care încă poate fi văzută pe internet.

O "dovadă" contestată, însă, de avocaţii cântăreţului britanic, care susţin că "există zeci, dacă nu sute, de melodii înainte şi după 'Let's get it on' care folosesc aceeaşi progresie de acorduri sau una similară".

În aprilie 2022, Ed Sheeran a câştigat o bătălie judiciară similară, dar separată, când Înalta Curte din Londra a respins cererea a doi muzicieni care l-au acuzat că a copiat una dintre lucrările lor, pentru mega hitul său "Shape of you".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE