Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cântecul de susținere a protestelor din Iran a câștigat un premiu Grammy

Shervin Hajipour, cântărețul iranian care a fost încarcerat pentru cântecul său de susținere a protestelor față de moartea femeii iraniano-kurde Mahsa Amini a câștigat premiul inaugural pentru cel mai bun cântec pentru schimbări sociale, potrivit Euronews.

Versurile piesei „Baraye” („Pentru”) au fost postate de tinerii iranieni pe Twitter în formă de protest față de terocrația din Iran. Imnul său a fost considerat pe scară largă ca fiind ridicarea simbolică a oamenilor obișnuiți împotriva poliției moralității.

Un cântec „poate schimba lumea”

Hajipour, în vârstă de 25 de ani, a părut uimit după ce a auzit-o pe Jill Biden, soția președintelui Joe Biden, anunțând că a câștigat. Biden, care a ridicat distincția în numele cântărețului, a spus că un cântec „poate uni, inspira și, în cele din urmă, schimba lumea”.

Hajipour Shervin a fost arestat, dar acest cântec continuă să rezoneze în întreaga lume cu tema sa puternică: femeile, viața, libertatea. El este acuzat acum de „propagandă împotriva regimului” și de „instigare la violență”, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup care a monitorizat demonstrațiile. A fost eliberat pe cauțiune în luna octombrie.

Acuzațiile cu care se confruntă Hajipour pot atrage până la șase ani de închisoare în total. Cântărețul are, de asemenea, interdicția de a părăsi Iranul.

Cântecul său împletește mesajele postate pe Twitter despre motivele protestelor. Interpretarea emoționantă a devenit un hit viral pe diferite platforme de socializare, cu milioane de vizualizări în câteva zile.

Cântecul se încheie cu sloganul scandat pe scară largă care a devenit sinonim cu protestele de la moartea tinerei Mahsa Amini în septembrie: „Pentru femei, viață, libertate”.

Pe Instagram, Hajipour a scris simplu: „Am câștigat”.

Nu a existat nicio reacție imediată în presa de stat iraniană sau din partea oficialilor guvernamentali la victoria lui Hajipour. Cântărețul se numără printre cei peste 19.600 de oameni arestați în mijlocul demonstrațiilor, potrivit activiștilor pentru drepturile omului din Iran. Cel puțin 527 de persoane au fost ucise pe fondul reprimării violente a demonstrațiilor de către autorități.

Duminică, liderul suprem al Iranului ar fi ordonat o amnistie sau o reducere a pedepselor cu închisoarea pentru „zeci de mii” de persoane reținute în timpul protestelor, recunoscând pentru prima dată amploarea represiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE