Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul recunoaște că „zeci de mii” de persoane au fost reținute în timpul protestelor

Liderul suprem al Iranului ar fi ordonat duminică o amnistie sau o reducere a pedepselor cu închisoarea pentru „zeci de mii” de persoane reținute pe fondul protestelor antiguvernamentale care au zguduit țara. Este pentru prima dată când Iranul recunoaște amploarea represiunii, potrivit Euronews.

Decretul ayatollahului Ali Khamenei, care face parte din programul anual de grațiere pe care liderul suprem îl face înainte de aniversarea Revoluției islamice din 1979, vine în contextul în care autoritățile nu au spus câte persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor.

Mass-media de stat a publicat, de asemenea, o listă de avertismente cu privire la ordinul care i-ar descalifica pe cei care au legături în străinătate sau care se confruntă cu acuzații de spionaj - acuzații care au fost întâmpinate cu numeroase critici internaționale.

Khamenei „a fost de acord să ofere amnistie și să reducă sentințele a zeci de mii de persoane acuzate și condamnate în incidentele recente”, a declarat agenția de știri de stat IRNA.

Un raport ulterior al IRNA, transmis de serviciul său în limba engleză, a precizat că grațierile și comutările de pedepse au fost pentru „zeci de mii de condamnați, inclusiv pentru arestații din recentele revolte din Iran”.

Autoritățile nu au recunoscut imediat discrepanța dintre rapoarte.

Rapoartele despre decret nu au oferit nicio explicație pentru decizia lui Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran. Cu toate acestea, închisorile și centrele de detenție din țară sunt deja supraaglomerate după ani de proteste legate de probleme economice și alte chestiuni.

Activiștii resping decretul lui Khamenei

„Grațierea ipocrită a lui Khamenei nu schimbă nimic. Nu numai că toți protestatarii trebuie să fie eliberați necondiționat, dar, de asemenea, este un drept public ca cei care au ordonat represiunea sângeroasă și agenții lor să fie trași la răspundere”, a scris Mahmood Amiry-Moghaddam, de la grupul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo.

Mai mult de 19.600 de persoane au fost arestate în timpul protestelor, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup care a urmărit represiunea. Cel puțin 527 de persoane au fost ucise în timp ce autoritățile au reprimat în mod violent demonstrațiile, a declarat grupul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE