Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană și SUA condamnă execuțiile protestatarilor din Iran

Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat execuția a doi bărbați în Iran, sâmbătă, pe fondul protestelor antiguvernamentale declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Mohammad Mehdi Karami, în vârstă de 22 de ani, și Mohammad Hosseini, în vârstă de 39 de ani, au fost spânzurați după ce ar fi ucis un paramilitar în timpul protestelor naționale declanșate de moartea lui Mahsa Amini în septembrie.

Criticii au pus sub semnul întrebării validitatea acuzațiilor aduse celor doi bărbați, subliniind în același timp că li s-a refuzat sprijinul juridic adecvat în cadrul unor procese grăbite și închise.

UE cere anularea condamnărilor la moarte

UE este „îngrozită” de aceste execuții, potrivit unei purtătoare de cuvânt a lui Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, arată Euronews.

Aceasta a solicitat autorităților iraniene să „pună capăt imediat practicii extrem de condamnabile de a executa sentințe de condamnare la moarte” și să le „anuleze fără întârziere” pe cele care sunt planificate.

SUA condamnă ferm execuțiile

„Condamnăm în cei mai fermi termeni simulacrul procesului şi execuţia în Iran a lui Mohammad Mehdi Karami şi Mohammad Hosseini”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Aceste execuţii sunt un element cheie al strategiei regimului pentru a reprima manifestaţiile”, care zguduie ţara de luni de zile, a subliniat el.

Patru persoane au primit pedeapsa capitală până acum

Până în prezent, Iranul a executat patru persoane de la începutul demonstrațiilor de la mijlocul lunii septembrie, deși ONG-ul Iran Human Rights a avertizat că aproximativ 100 de protestatari, inclusiv adolescenți și cinci femei, riscă să fie executați.

UE a sancționat Iranul pentru reprimarea brutală a protestatarilor și pentru furnizarea de drone către Rusia, deși au existat apeluri pentru ca blocul să facă mai mult.

Oficialii iranieni denunță protestele ca fiind „revolte”, alimentate de state străine și grupuri de opoziție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE