Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran: Al doilea protestatar a primit pedeapsa capitală și a fost executat în public

Iranul a executat un al doilea prizonier deținut și condamnat pe fondul protestelor la nivel național. Televiziunea de stat a difuzat în urmă cu o lună imagini cu protestatarul în care acesta ar fi înjunghiat mortal doi membri ai forțelor de securitate, după care fuge.

Spânzurarea publică a lui Majidreza Rahnavard arată viteza cu care Iranul execută acum sentințele la moarte pronunțate pentru cei reținuți în timpul demonstrațiilor pe care guvernul speră să le reprime.

Execuție în public

Activiștii avertizează că mai mulți oameni au fost deja condamnați la moarte în cadrul unor audieri cu ușile închise. Cel puțin 488 de persoane au fost ucise de la începutul demonstrațiilor, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup care a monitorizat protestele. Alte 18.200 de persoane au fost reținute de autorități, potrivit AP.

Agenția de știri iraniană Mizan, aflată în subordinea sistemului judiciar al țării, a afirmat că Rahnavard a înjunghiat mortal doi membri ai forțelor de securitate, pe 17 noiembrie, în orașul Mashhad și a rănit alți patru. Agenția a precizat că execuția a avut loc luni dimineață, în public, în Mashhad.

Raportul Mizan a identificat morții ca fiind „studenți” Basij, voluntari paramilitari din cadrul Gărzii Revoluționare iraniene. Basij s-au desfășurat în marile orașe, au atacat și reținut protestatari, care în multe cazuri au ripostat.

Rahnavard fusese condamnat sub acuzația de „moharebeh”, un cuvânt farsi care înseamnă „război împotriva lui Dumnezeu”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE