Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina acuză Iranul că ar vrea să trimită drone de atac Arash-2 în Rusia

Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat marți că Iranul intenționează să trimită în Rusia peste 200 de drone de luptă, printre care noul tip de vehicule aeriene fără pilot Arash-2.

Autoritățile de la Teheran se pregătesc să livreze Rusiei drone de atac de tipul Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2, lotul fiind planificat să fie trimis la începutul lunii noiembrie, spun oficialii ucraineni.

Serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării a precizat, într-o postare pe Telegram, că vehiculele aeriene fără pilot „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan”.

„Dronele vor fi transportate în stare dezasamblată. Ulterior, pe teritoriul Federației Ruse, acestea vor fi colectate, revopsite și inscripționate cu marcajele rusești, mai exact «Geran-2», au mai precizat oficialii ucraineni.

De asemenea, mai mulți experți iranieni vor fi trimiși în Rusia pentru a-i instrui pe militari cum să folosească dronele de tip „Arash-2”.

Potrivit sursei citate, „Arash-2” este o dronă kamizake cu rază lungă de acțiune care a fost lansată în septembrie 2022.

În urmă cu două săptămâni, Consiliul Uniunii Europene a decis sancționarea Iranului, pentru că a livrat drone Rusiei, iar aceasta le folosește în războiul contra Ucrainei.

Sunt vizați trei ofițeri de rang înalt din Iran, printre care și șeful de Stat Major al Armatei, dar și compania care produce dronele. Acest tip de aparate fără pilot ar fi fost folosite de Rusia pentru a ataca ținte civile din Ucraina. Bunurile de pe teritoriul Uniunii Europene ale persoanelor și firmei vor fi înghețate. Acestea nu vor putea călători în UE și nici nu vor putea primi finanțare de aici. Atât Teheranul, cât și Moscova neagă că au legătură cu dronele kamikaze care au lovit Ucraina.

Rusia este acuzată că ar cumpăra arme de la state aflate pe lista celor sancţionate, precum Iran sau Coreea de Nord, în condiţiile în care propriile sale stocuri de arme se epuizează, au precizat analişti din cadrul Ministerului britanic al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE