Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia va încerca să salveze acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina pe traseele din Marea Neagră

Turcia va încerca să salveze acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina pe traseele din Marea Neagră. Președintele Recep Tayyip Erdogan va discuta cu omologii săi de la Kiev și Moscova, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acord.

Anunțul referitor la demersul Turciei a fost făcut de ministrul de Externe de la Ankara. Turcia și-a asumat rolul de mediator în conflictul ruso-ucrainean și chiar a găzduit negocieri de pace, iar acordul pentru transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost semnat și de oficialii statului turc.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: „În transporturile de cereale nu există nici o problemă cu navele, care sunt deja încărcate, dar problemele trebuie rezolvate pentru ca acestea să continue. După cum s-a convenit, trebuie luate măsuri concrete pentru a elimina obstacolele pentru cerealele și îngrășămintele rusești.”

Șeful diplomației turce susține că Ankara va continua eforturile pentru reluarea exporturilor

Șeful diplomației turce susține că Ankara va continua eforturile pentru reluarea exporturilor și face apel la părțile semnatare ale acordului să se reunească, pentru a depăși problemele operaționale. Până atunci, însă, spun analiștii domeniului cerealelor, riscurile pentru navele civile sunt mari.

Munro Anderson, șef de informații la Dryad Global: „Situația privind continuarea funcționării inițiativei privind cerealele este neclară. Ceea ce vedem este că ONU acordă prioritate finalizării transporturilor deja pe drum. Au existat multe nave în largul Istanbulului, iar ONU se concentrează pe acestea, înainte de a prioritiza alte intrări de nave. În prezent, nu vedem o situație în care acordul va continua să funcționeze în forma actuală și cred că în acest moment situația este de așa natură încât nicio navă, care este parte a inițiativei și care nu este deja în verificări, nu va putea trece până când nu va exista mai multă claritate cu privire la poziția Rusiei privind participarea în continuare.”

Moscova a renunțat să participe la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră, susținând că Ucraina a atacat nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată. Atacul, acuză Rusia, ar fi fost făcut exact pe culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE