Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul trimite încă doi protestatari la execuție prin spânzurare

Iranul a declarat că a executat sâmbătă doi bărbați, pe fondul protestelor antiguvernamentale declanșate de moartea unei femei kurde, Mahsa Amini, de 22 de ani.

Mohammad Mehdi Karami, în vârstă de 22 de ani, și Mohammad Hosseini, în vârstă de 39 de ani, au fost spânzurați după ce ar fi ucis un paramilitar în timpul protestelor naționale, potrivit Euronews.

Procese grăbite și închise

Criticii au pus sub semnul întrebării validitatea acuzațiilor aduse împotriva bărbaților, subliniind totodată că li s-a refuzat sprijinul juridic adecvat în cadrul unor procese grăbite și închise.

Până în prezent, Iranul a executat patru persoane de la începutul demonstrațiilor de la mijlocul lunii septembrie, deși ONG-ul Iran Human Rights a avertizat că aproximativ 100 de protestatari, inclusiv adolescenți și cinci femei, riscă să fie executați.

„Mohammad Mehdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul nedrept al lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzurați în această dimineață”, a precizat sistemul judiciar într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă IRNA.

Nu i s-a permis să-și vadă familia

Potrivit avocatului său, lui Karami nu i s-a permis să se întâlnească cu familia sa înainte de a fi spânzurat, așa cum se întâmplă adesea în Iran.

Celălalt protestatar executat, Hosseini, era orfan. Avocatul său a raportat anterior că a fost torturat grav în închisoare, potrivit IranWire.

În decembrie, Amnesty International a criticat execuțiile efectuate de guvernul iranian, calificându-le drept „procese fictive menite să intimideze protestatarii în cadrul revoltei populare care a zguduit țara”.

Iranul a fost zguduit de cel mai mare val de proteste din istoria sa modernă de la moartea tinerei Mahsa Amini la 16 septembrie.

Potrivit agenției de știri Human Rights Activists, 517 protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor, inclusiv 70 de minori. Aceasta a precizat că 68 de membri ai forțelor de securitate au fost, de asemenea, uciși.

Un număr de 19.262 de protestatari ar fi fost arestați, a precizat agenția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE