Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cauza tragediei din Odorheiu Secuiesc. Raport MAI: Șanțul era mai adânc decât fundația clădirii

Peretele internatului din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste elevi din cauza șanțului săpat lângă clădire. Este concluzia Ministerului de Interne după tragedia care a avut loc în Harghita. Potrivit raportului, șanțul era mai adânc decât fundația clădirii și se întindea pe toată lungimea acesteia.

O asemenea adâncime nu era prevăzută în autorizația de construire și nici în proiectul tehnic, conform specialiștilor MAI. Ca urmare, zidul clădirii s-a prăbușit peste parter și etaj, iar odată cu el și plafonul dintre cele două nivele, arată raportul, conform surselor Euronews România.

În plus, fundația nu a fost verificată de un specialist, iar proprietarul nici măcar nu a anunțat autoritățile de începerea săpăturilor, așa cum prevede legea.

Un tânăr de 17 ani a murit, iar trei eleve au fost rănite după ce zidul internatului s-a prăbușit peste ei. Tânărul ar fi împlinit 18 ani chiar în ziua de Crăciun.

Patronul firmei a recunoscut că a coordonat personal lucrările și că nu a respectat adâncimea șanțului prevăzută în proiect. Acum bărbatul este cercetat sub control judiciar pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Clădirea internatului a fost construită în anul 1892, după spusele lui Godra Zsolt, consilier local în Odorheiu Secuiesc. Liceul Tamasi Aron a fost construit între 1910 și 1911.

Proprietar al clădirii este Arhiepiscopia Romano-Catolică. Primăria a închiriat această clădire, cu costuri estimative de 300.000 de lei pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE