Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Dosar penal, după ce peretele unui internat din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit. Eleva rănită grav în urma incidentului a murit

Un perete al internatului liceului Tamasi Aron, din Odorheiu Secuiesc, s-a prăbușit. Conform IGSU, suprafața afectată ar fi de aproximativ 200 de metri pătrați.

Patru victime au fost scoase de sub dărâmături, însă două dintre ele și-au pierdut viața.

Una dintre ele are traumatisme severe și este intubată. A fost deschis dosar penal pentru vătămare corporală și ucidere din culpă.

19/12/2023 , 14:42

Curtea de Apel Târgu Mureş a deschis dosar penal

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat cazul prăbuşirii internatului din Târgu Mureş, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gianina Oreviceanu.

"Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Sunt cercetări in rem pentru infracţiunea de ucidere din culpă şi trei infracţiuni de vătămare corporală din culpă. Urmează să se efectueze cercetări. La momentul actual, nu se poate efectua o cercetare la faţa locului mai amplă, întrucât spaţiul respectiv nu este asigurat, existând riscul de a exista anumite victime", a declarat Gianina Oreviceanu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, s-a făcut o minimă cercetare la faţa locului şi urmează o alta.

19/12/2023 , 14:14

Ministrul Educației: Clădirea nu era expertizată tehnic. Corpul de Control al Ministerului va începe ancheta

Corpul de Control al Ministerului va începe ancheta în cazul internatului din Odorheiu Secuiesc al cărui zid s-a prăbușit. Ligia Deca a vizitat în urmă cu puțin timp liceul și internatul în care a avut loc tragedia pentru a discuta cu edilul și reprezentanții unității de învățământ.

”Clădirea nu a fost expertizată pentru risc seismic. Avem legislație care permite evaluarea. Avem programe. Expertizarea nu a fost făcută. Trebuie să ne asumăm și noi responsabilitatea să găsim vinovatul. Responsabilitatea este partajată între proprietar și cei care o administrează.”

19/12/2023 , 12:52

Starea de sănătate a două dintre elevele rănite s-a ameliorat

Starea de sănătate a două dintre cele trei eleve rănite în cursul zilei de luni, în urma prăbuşirii parţiale a internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiul Secuiesc, s-a ameliorat. Fetele vor primi consiliere psihologică, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Zsergo Noemi.

Potrivit acesteia, cea de-a treia elevă, care a fost transportată la spitalul din Târgu Mureş, este în continuare în stare gravă.

"Fata care a fost transferată la Târgu Mureş este în aceeaşi stare. Celelalte două sunt la secţia de Chirurgie a Spitalului din Odorheiul Secuiesc, în afara pericolului. Sunt amândouă în aceeaşi cameră şi vor fi contactate de psiholog pentru consiliere", a declarat, pentru AGERPRES, Zsergo Noemi.

Aceasta a mai spus că clădirea care s-a surpat parţial va fi expertizată de specialişti, iar autorităţile locale vor ajuta elevii care au avut de suferit din cauza acestui nefericit incident.

"O să încercăm să facem tot posibilul pentru a ajuta familia băiatului care a murit, dar şi pe toţi ceilalţi elevi. Trebuie să găsim un loc în care să îi cazăm după vacanţă. (...) Specialiştii în siguranţa construcţiilor sunt la faţa locului şi aşteptăm opinia lor pe hârtie. Molozul va fi adunat după ce se termină expertizele", a mai spus aceasta.

19/12/2023 , 08:15

Ipoteză: Destabilizarea fundației, cauzată de un șanț săpat împrejurul clădirii

În acest caz au fost deschise mai multe anchete. O primă ipoteză a acestei tragedii ar putea fi legată de destabilizarea fundației la această clădire din cauza unui șanț săpat împrejurul a acestei clădiri. Lucrarea a fost autorizată de către autoritățile locale din primărie, în data de 27 octombrie pentru racordarea clădirii la canalizare.

De altfel, directorul liceului susține că problema principală este legată de apa de ploaie care nu beneficia de un sistem de scurgere eficient, astfel încât apa rămânea blocată în fundația internatului.

Este vorba despre o clădire foarte veche, un monument istoric, construit încă din 1910, care sugerează inexistența unei temelii așa cum sugerează legislația actuală.

Inspectoratul Județean de Poliție Harghita a deschis o anchetă în acest caz, se fac cercetări sub aspectul de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă. 

În ceea ce privește răspunderea penală, aceasta ar putea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, având în vedere că este proprietarul acestei clădiri. Primăria doar a închiriat această clădire, unde se estimează costuri de 300.000 de lei pe an pentru această clădire.

Ar putea totodată să fie tras la răspundere consiliul local din Odorheiu Secuiesc sau chiar constructorul care demara aceste lucrări în jurul clădirii.

18/12/2023 , 21:37

Poliția face cercetări pentru vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă

Inspectoratul Poliției Județene Harghita: "Polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă."

18/12/2023 , 21:23

Raed Arafat: Fata aflată în stare gravă, transportată la un spital din Târgu Mureș

Într-o intervenție la Euronews România, Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre victima aflată în stare gravă după ce un zid s-a prăbușit, luni după amiază, peste ea. Victima are sub 18, din spusele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat, șeful DSU: „Victima este deja pe drum, eu cred că ar fi trebuit să fi ajuns sau ajunge din minut în minut în Târgu Mureș. Noi am trimis ambulanța de Terapie Intensivă de la SMURD Mureș încă de când s-a aflat că a fost resuscitată, fiind clar că ar trebui să ajungă către un centru universitar, să nu pierdem timpul. Fetița a fost preluată de Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă și dusă către Târgu Mureș.

Rămâne de văzut ce vor zice colegii de acolo. Știm că are unele leziuni destul de serioase la nivelul coloanei. Noi, ca și Departament al Situațiilor de Urgență, nu ne pronunțăm asupra construcțiilor, pentru că nu avem expertiză”.

18/12/2023 , 21:07

Klaus Iohannis cere pedepsirea vinovaților

Președintele României, Klaus Iohannis, nu a rămas indiferent la tragedia produsă.

Klaus Iohannis: "Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică. Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați."

18/12/2023 , 19:30

A patra victimă nu a mai putut fi salvată

Cea de-a patra victimă, un băiat, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarat decesul.

Alina Maria Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita: „Este vorba de un băiat, în jur de 17 ani”.

Reporter: Era elev la acest liceu?

Alina Maria Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita: „Cel mai probabil. Acesta a fost predat în stare de inconștiență și nu a răspuns manevrelor de resuscitare, în pofida eforturilor depuse de echipajele medicale. Evenimentul a fost anunțat în jurul orei 16:00, cred că manevrele au început cu ora 18:50”.

Echipajele de căutare-salvare au putut comunica cu băiatul pentru puțin timp, însă, „în momentul extragerii, copilul era în stare de inconștiență”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, la Euronews România.

Băiatul decedat urma să împlinească 18 ani de Crăciun, pe 25 decembrie. Dintre cele trei fete salvate, două au 16 ani și sunt conștiente, cu diverse traumatisme, iar a treia, aflată în stare gravă, are 17 ani.

18/12/2023 , 19:21

Prefect Harghita: "Nu clădirea era reabilitată, ci în afara clădirii trebuiau făcute lucrări"

Petres Sandor, prefect Harghita: "Din informațiile pe care le am acum, nu clădirea intra în reparații, ci ar fi trebuit să se efectueze lucrări de drenare, de refacere gard, deci lucrări de intervenție în afara clădirii. Toate aspectele legate de cine a intervenit acolo, pe ce bază, care era situația avizelor, dacă s-a respectat autorizația de construire eliberată, toate aceste aspecte vor fi verificate în zilele care urmează de către instituțiile abilitate. Din moment ce în acea clădire se desfășoară activități legate de sistemul național de educație, acea clădire se supune exact acelorași reguli de administrare ca și toate celelalte în care se desfășoară educația.

Prima grijă a fost să fie scoși copiii. Vorbim de 97 de copii la internatul acela.

Dacă ar fi existat orice pericol, nu ar mai fi existat acea activitate în acea clădire. Noi am discutat încă de la începutul anului despre ce măsuri sunt necesare, avem în evidență starea clădirilor din sistemul școlar. Județul Harghita nu este unul în care activitatea seismică să reprezinte un grad mare de pericol. La evaluarea clădirilor, discutăm de proceduri și nu am avut clădiri pentru care prima treaptă a evaluării să fi dat o evaluare în gradul 1 sau 2 și la care să fi continuat procedura de evaluare completă. Va trebui să mă documentez pentru o cifră exactă."

18/12/2023 , 19:06

A patra victimă, resuscitată în ambulanță

Alina Maria Ciobotariu, purtător de cuvânt al ISU Harghita: "Echipele de căutare-salvare au reușit extragerea celei de-a patra persoane, aceasta fiind predată echipajelor medicale în stare de inconștiență și, începând cu ora 18:50, i se aplică manevre de resuscitare în ambulanță, la locul evenimentului."

Din informațiile preliminare, era vorba de patru persoane surprinse, însă în continuare, se vor efectua misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături.

Deocamdată, celei de-a patra persoane i se aplică manevre de resuscitate și, în funcție de evoluția medicală, va fi cel mai probabil, transportată la spitalul municital din Odorheiul Secuiesc".

18/12/2023 , 18:37

A patra victimă a fost scoasă de sub dărâmâturi

DSU susține că a reușit să-l scoată pe al patrulea copil de sub dărâmături, iar acesta este în viață. Este vorba despre un băiat, care a fost scos inconștient de sub ruine și căruia i se aplică manevre de resuscitare.

Galfi Arpad, primar Odorheiu Secuiesc: "Nu este clădirea municipalității, este proprietatea Bisericii Romano-Catolice. Clădirea nu a fost în reabilitare, numai exteriorul clădirii, gardul, poarta și exteriorul clădirii, amenajarea conductelor de apă pluvială, menajeră și alt tip de conducte. Amenajarea exterioară a avut emisă autorizație de construire de către unitatea teritorială Odorheiu Secuiesc.

Clădirea s-a prăbușit, dar cauzele nu le știm, cred că autoritățile o să facă demersurile respective. În momentul de față, trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături, iar cele trei fete sunt în spital. Iar acum este o veste nouă, de câteva minute, că și băiatul a fost găsit, acum autoritățile îl duc la spital.

Sperăm să nu fie un eveniment foarte drastic pentru municipalitate. Suntem aici toată conducerea municipalității, ca să putem ajuta. Clădirea trebuia să fie amenajată anul viitor, în martie, aprilie. Vreau să subliniez că la clădire nu s-a lucrat în niciun fel. Doar în exterior. Sunt în jur de 80 de fete, pentru că partea dărâmată a fost pe partea de fete. Nu știu exact la băieți. Din fericire, fetele erau ieșite în oraș, atunci pentru că la ora 17 trebuiau să fie revenite."

18/12/2023 , 18:55

Ministrul Ligia Deca, după prăbușirea internatului unui liceu, în Harghita: „Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”

Un perete s-a prăbușit peste mai mulți elevi ai unui internat din Odorheiu Secuiesc. Patru victime au fost scoase, în total, de sub dărâmături.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Am date parțiale, de aceea nu vreau să speculez. Vreau să văd exact care e situația clădirii, cine e proprietarul. Înțeleg că erau planificate niște lucrări de reabilitare, vreau să înțeleg exact ce s-a întâmplat”.

Reporter: Biserica Catolică este administratorul clădirii?

Ligia Deca, ministrul Educației: „Am și eu o informație similară, permiteți-mi să verific această informație.

Avem nevoie de consolidarea infrastructurii educaționale, nevoie pe care am constatat-o cu alte ocazii, de aceea am avut o serie de programe - Ministerul Dezvoltării are o serie de programe – prin care autoritățile publice locale pot aplica pentru clădirile cu scop educațional aflate în risc seismic 1 sau 2, pentru a începe imediat lucrările de reabilitare. De asemenea, a fost modificată legislația pentru a se face o evaluare mai rapidă de către cei administrează clădirile, tocmai în ideea de a preîntâmpina astfel de situații”

Din nou, așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

Bugetul pentru anul viitor include, la nivel guvernamental, și sume pentru consolidare de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educațional. (...) Ceea ce trebuie să facem este să identificăm, poate, mai precis... Autoritățile publice să facă o expertiză acolo unde există o suspiciune că nu este în regulă din punct de vedere structural, constructiv, și trebuie intervenit cât mai repede”.

18/12/2023 , 18:32

Senator UDMR: "Internatul era în reabilitare"

Antal Lorant, senator UDMR: "Cum se întâmplă cu toate școlile, nu este un liceu privat, iar acesta e finanțat de către autoritățile locale, de către Minister, dar administrat de către autoritatea locală.

Aici vorbim despre un internat al liceului, care a fost renovat acum câțiva ani. Internatul nu a fost încă inaugurat, era în plină desfășurare reabilitatea, renovarea clădirii.

Dar ceea, ce vreau să evidențiez este că s-a făcut o mobilizare în forță și din partea pompierilor care aparțin Ministerului de Interne, dar și pompieri care s-au alăturat echipelor de salvare, din comunele respective, pentru că zona are unități importante de pompieri voluntari. Deci s-a făcut o mobilizare exemplară și la solicitarea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita, s-au alăturat acești pompieri voluntari. Sunt și câini care caută al patrulea copil sub dărâmături, ne rugăm să fie și el găsit.

Trebuie să vedem foarte clar și autorizația. Chiar nu am cum să vă spun nimic concret, pentru că aș intra în niște speculații. Trebuie văzută autorizația care a fost eliberată de primărie. Nu a fost inaugurată clădirea, ci erau în plină desfășurare lucrările. Vorbim despre o entitate de învățământ, care face parte din sistemul educațional național și aparține Bisericii Catolice, dar ca și administrare, aparține acestui sistem educațional.

Este un internat al liceului, un liceu renumit, care zeci de ani a servit ca și internat pentru copiii din zonele adiacente Odorheiului Secuiesc. Acest internat a deservit dintotdeauna liceul, pentru a caza copiii acolo."

18/12/2023 , 18:20

Al patrulea copil este căutat

DSU susține că se fac în continuare eforturi pentru căutarea celui de-al patrulea copil. Mai multe echipe de salvare participă la operațiune.

18/12/2023 , 17:59

A treia victimă a răspuns manevrelor de resuscitare

Conform DSU, a treia victimă scoasă de sub dărâmături a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportată la spital, pentru continuarea îngrijirilor medicale.

VEZI GALERIA
4 imagini
18/12/2023 , 17:47

Prefect: Un copil e încă prins sub dărâmături

Petres Sandor, prefect de Harghita, a oferii detalii despre acest caz, în direct la Euronews România.

Petres Sandor, prefect de Harghita: „Sunt câteva echipe de la ISU, sunt cinci formațiuni de voluntari, SAJ, SMURD, Salvamont, lângă mine tocmai s-a pornit un generator. Se încearcă salvarea unui copil de sub dărâmături. Trei persoane sunt la UPU. O victimă, se pare, este încă sub ruine și se încearcă salvarea. Doar pompierii au acces acolo, nu pot să dau detalii pe care nu le stăpânesc. Este un internat, este o clădire mai veche, nu pot să vă dau detalii exacte".

Reporter: "Știm când i s-a făcut ultima reabilitare?"

Petres Sandor, prefect Harghita: „Intra internatul în reabilitare acum”.

Reporter: "Dar când a fost făcută ultima reabilitare a acestui corp de clădire?"

Petres Sandor, prefect Harghita: „Nu știu, nu știu acum, nu pot să vă răspund”.

Știrea inițială:

Peretele unui internat din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste mai mulți copii

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, până în acest moment au fost extrase trei victime, cu vârste între 15 și 17 ani, una conștientă, una semiconștientă și una aflată în stop cardio respirator, cu manevre de resuscitare în curs.

Două autospeciale și-au făcut apariția rapid, pentru a acorda primul ajutor, precum și o mașină de descarcerare, un camion, un container multiriac, o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ și trei ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Construcția clădirilor ce aparțin de Liceul Tamași Aron a început în 1910 și inaugurarea a fost în 1911. Clădirea este clasificată ca monument istoric.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE