Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un câine l-a găsit primul, sub dărâmături, pe băiatul zdrobit de un perete, în Harghita

Un câine de căutare-salvare a fost cel care l-a găsit primul pe băiatul de 17 ani, sub dărâmături, după ce zidul internatului unui liceu din Harghita s-a prăbușit, luni, peste el. Adolescentul urma să împlinească 18 ani peste câteva zile, chiar în prima zi de Crăciun.

În armata de salvatori, când toți erau în contratimp și făceau tot ce puteau, patrupedul a fost cel care l-a identificat primul pe adolescent.

„20 de salvamontisti din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Harghita au participat la acțiunea de căutare - salvare a victimelor din clădirea internat din Odorheiul Secuiesc”.

„Pe lângă salvamontiștii participanți la acțiunea căutare în dărâmături, alți doi salvamontisti au cercetat zona cu o drona cu termoviziune și cu un câine de căutare Salvamont, câinele fiind și cel care a identificat a patra victima”, a transmis Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont pe pagina de Facebook.

Deși a putut să schimbe câteva cuvinte la un moment dat cu salvatorii, pentru puțin timp, adolescentul s-a stins, în cele din urmă.

„În momentul extragerii, copilul era în stare de inconștiență”, a spus Alina Maria Ciobotariu, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, la Euronews România.

„Acesta a fost predat în stare de inconștiență și nu a răspuns manevrelor de resuscitare, în pofida eforturilor depuse de echipajele medicale. Evenimentul a fost anunțat în jurul orei 16:00, cred că manevrele au început cu ora 18:50”.

Incidentul s-a produs în jurul orelor 16:00. Martorii spun că s-a auzit cum s-au crăpat pereții, iar la câteva secunde s-a prăbușit totul, mai exact o parte din zidul exterior, pardoseala etajului întâi, au căzut grinzile de rezistență și grinzile de la acoperiș.

Raed Arafat a vorbit despre cât de dificilă a fost misiunea, mulți dintre cei prezenți acolo săpând cu mâinile goale după copii.

Raed Arafat, șeful DSU: „Orice intervenție de acest gen este una foarte dificilă, este asemănătoare unei intervenții la o clădire care s-a prăbușit din cauza unui cutremur, dacă n-a fost și aici asta cauza. Căutarea persoanelor aflate sub dărâmături trebuie să se facă cu atenție, colegii au mobilizat inclusiv și un câine de căutare-salvare acolo. Toate unitățile de pompieri, toate inspectoratele județene au cel puțin două containere de căutare-salvare multirisc, știu că a fost mobilizat un container de acest tip acolo”.

„Căutările se fac folosind echipamentele din aceste containere și căutarea chiar manuală, nu se pot folosi utilaje grele în faza de căutare pentru că pot zdrobi o persoană care este în viață. (...) Modul în care intervin, viteza cu care intervin, contează extrem de mult pentru a putea resuscita sau recupera persoanele încă în viață”.

Alte trei minore din același internat au fost rănite. Una dintre ele - cu leziuni serioase la coloana vertebrală - a fost transportată de urgență la un spital din Târgu Mureș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE