Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât plastic înghițim atunci când bem apă îmbuteliată?

Publicat de: Euronews

Un nou studiu arată că apa îmbuteliată în sticle de plastic conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior.

Oamenii de știință au folosit o tehnică inovatoare și au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă. Testele au fost făcute pe mai multe mărci populare.

"Dacă oamenii sunt îngrijoraţi de nanoplasticele din apa îmbuteliată, este rezonabil să luăm în considerare alternative, cum ar fi apa de la robinet", a declarat Beizhan Yan, coautor al studiului.

"Nu recomandăm să nu se bea apă îmbuteliată atunci când este necesar, deoarece riscul de deshidratare poate fi mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice", a adăugat el.

Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri

Nanoplasticele au atras din ce în ce mai mult atenţia în ultimii ani şi sunt prezente peste tot pe planetă.

Microplasticele au mai puţin de 5.000 de micrometri (5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au mai puţin de un micrometru. Sunt atât de mici încât pot intra în sistemul circulator şi, prin urmare, chiar şi în organe, inclusiv în creier şi în inimă, scrie Agerpres.

Cercetătorii au folosit lasere pentru acest studiu. Au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele.

Cercetătorii au folosit o tehnică inovatoare

"Credem că toate apele îmbuteliate conţin nanoplastice, aşa că evidenţierea unora dintre ele ar putea fi considerată nedreaptă", a explicat Beizhan Yan.

Rezultatele au arătat că fiecare litru conţine între 110.000 şi 370.000 de particule pe litru, dintre care 90% s-au dovedit a fi nanoplastice, restul fiind microplastice. Cel mai frecvent tip găsit a fost nailonul, provenind, probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei, urmat de tereftalatul de polietilenă (PET), din care sunt fabricate sticlele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE