Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât costă să faci un copil, în România. În teorie, gravidele pot beneficia de analize gratuite. În realitate, aproape totul se plătește

În teorie, în România, gravidele pot beneficia de analize gratuite pe parcursul sarcinii. În realitate, aproape nimic nu e gratis. Plătesc la stat o ecografie pentru că nu e decontată în totalitate, plătesc la privat pentru că nu au încredere în sistemul de stat. De la zero lei, cele care nu-și fac niciodată o analiză sau un consult pe timpul sarcinii, până la câteva mii de lei pentru viitoarele mămici care vor o monitorizare atentă. Este o Românie a contrastelor, iar gratuitatea e mai mult noroc, în funcție de fondurile disponibile.

Cât costă să faci un copil, în România. Un consult poate salva viața bebelușului, dar sunt gravide care nu merg niciodată la medic pentru că nu au banii necesari

Alina Vlădeanu este mamă a șase copii și urmează să-l aducă pe lume pe al șaptelea. Până acum, ea nu a făcut niciodată un control sau o ecografie.

Alina Vlădeanu: „Mi-aș fi dorit. Nici nu știu cum e. Am și emoții, că nu am făcut niciodată și nu știu ce înseamnă un ecograf. Știam că e scump și nu-mi permiteam să dau atâția bani pentru un control, cu toate că toate sarcinile am mers cu ele la risc, că puteam să le pierd, putea să se întâmple altceva”.

De data aceasta, Alina vrea să facă măcar o ecografie, mai ales că pe ultimul copil l-a născut acasă.

Alina Vlădeanu: „Pe toți copiii i-am născut prematur. Nu am dus nicio sarcină până la bun sfârșit. Dacă nu am făcut ecograf, nu am știut ce se întâmplă. M-am gândit să mă împrumut de bani ca să îmi fac un ecograf. Fata de clasa a V-a ia bursă de merit. Spunea: Mami, dacă vrei strâng eu bani și îți dau să te duci la control”.

Analizele în sarcină sunt vitale, spun medicii. Cel puțin trei ecografii, câte una în fiecare trimestru, dacă mama nu are afecțiuni medicale. Un consult medical poate salva viața copilului. Știu asta Mădălina și Ștefan, părinții unui băiețel în vârstă de o lună și jumătate.

Mădălina: „Sunt foarte importante analizele și ecografiile, bineînțeles”.

Adrian: „În ziua respectivă noi aveam control de făcut și tot în ziua respectivă ne-a zis doctorița de la control: Trebuie să îl aducem pe lume. Și nu a mai durat, cam în trei ore, practic, după analiza la 35 de săptămâni...”

Mădălina a născut la un spital de stat, însă analizele le-a făcut la privat.

Mădălina: „E mai sigur din multe puncte de vedere... Cea mai scumpă a fost morfologia care a fost 600 de lei, ceva de genu'. Toate au fost la privat și toate au fost cu bani, fără trimitere”.

Adrian: „Ca și buget, dintr-un salariu mediu, undeva la 30-40 la sută. Implică multe costuri. Drumuri, analize, doctori”.

Statul decontează o serie de analize, dar și părinții trebuie să contribuie. Cu mult

În timpul sarcinii, statul decontează o serie de analize, consultații, de la cele făcute în cabinetul medicului de familie, la analizele de sânge. La ecografii, însă, și viitorii părinți trebuie să contribuie.

prof. univ. dr. Mircea Onofriescu - medic primar obstetrică - ginecologie Maternitatea „Cuza Vodă” Iași: „În momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate asigură plata tuturor analizelor care se efectuează curent la debutul unei sarcini: de la hemoleucogramă, glicemie, transaminază până la sindromul Torch. Ecografiile care sunt importante în monitorizarea unei sarcini, în general, nu sunt decontate de Casa de Asigurări. Mai exact spus: decontarea pentru ecografie este la un preț foarte scăzut, de 35 de lei. 35 de lei este mult prea puțin”.

Andreea este din Suceava. A născut în urmă cu aproximativ șase luni. O singură dată a reușit să facă analize gratuite în baza biletului de trimitere.

Andreea, mamă: „Nu toți doctorii, toate cabinetele acceptă. Și la spital, dacă mergi, ai de așteptat. Nu te tratează chiar frumos. De asta alegi să mergi la privat. Per total, nu am calculat, dar lunar, la o ecografie, în jur de 350 de lei. Mai sunt morfologiile, 500 de lei, analizele ajung și la 900 de lei”.

prof. univ. dr. Mircea Onofriescu - medic primar obstetrică - ginecologie Maternitatea „Cuza Vodă” Iași: „Chiar dacă femeia vine cu un bilet de trimitere de la medicul de familie trebuie să achite o suma care variază între 150 - 200 - 250 de lei pentru ecografia morfologică, în special, de prim trimestru, de trimestru doi, de trimestru trei”.

O naștere la stat este mai ieftină, spun tinerii care au analizat atent ambele variante. La privat, nașterea începe de la 11 mii de lei. Un pachet pentru analize pentru primul trimestru pornește de la 4000 de lei. La stat, cu decontare, cea mai scumpă a fost 200 de lei, în cazul Amaliei care a făcut investigațiile medicale cu bilet de trimitere.

Amalia: „Ne-am uitat, dar e foarte scump. Două mii de euro, în jur...”

Ștefan: „Pentru o țară cu locuri de muncă ca în România înseamnă foarte mult pentru tineret. Cea mai scumpă, nu știu... cred că vreo 200 de lei. Doar câteva teste pe care trebuie să le facă. O dată la trei-patru săptămâni trebuie făcute și alea trebuie plătite. Gen o sută de lei”.

prof. univ. dr. Mircea Onofriescu - medic primar obstetrică - ginecologie Maternitatea „Cuza Vodă” Iași: „Din punctul meu de vedere, costurile sunt foarte mari în mediul privat”.

Singurele analize, teste, ecografii gratuite și fără programare se fac in cazul în care viitoarea mamă este internată pentru că starea de sănătate o impune. Totodată, specialiștii recomandă ca testele de genetică să se facă în maternitate pentru că acestea sunt gratuite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE