Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caricatura din Charlie Hebdo despre cutremurul din Turcia și Siria stârnește indignare

Charlie Hebdo, revista de satiră franceză, a stârnit indignare pe social media după ce a postat o caricatură despre cutremurul de 7,7 care a lovit Turcia și Siria.

În caricatură se văd blocuri dărâmate, mormane de moloz, o mașină răsturnată, iar legenda spune: „Nici nu mai este nevoie să trimiți tancuri”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, İbrahim Kalın, a reacționat dur și a scris pe Twitter: „Barbari moderni! Înecați-vă în ranchiuna și ura voastră”.

Imaginea postată pe Twitter a adunat mii de comentarii și reacții negative.

„Este o glumă? Sunteți fără inimă!”, a scris Demet Özdemir, o actriță de origine turcă.

„Am fost Charlie când a trebuit să fiu. Astăzi, umorul și-a depășit limitele. În momentul în care împărtășiți acest desen, milioane de oameni sunt blocați în dărâmăturile unei clădiri, așteptând ca cineva să vină să-i salveze. Copii, bebeluși. O rușine”, a răspuns Engin „MAJ3R” Küpeli, un jucător profesionist turco-francez de Counter-Strike.

„Kurzii sunt frații noștri. Turcia trimite tancuri teroriștilor, nu propriului său popor. Este o revistă atât de lipsită de onestitate să facă haz de acest eveniment”, a scris Ali Cansun Begeçarslan, fost jucător profesionist de fotbal, de origine turcă.

Nu este prima dată când revista de satiră abordează un subiect sensibil sub o formă ofensatoare.

Revista Charlie Hebdo este cunoscută în Franța pentru umorul său de joasă speță și caricaturile sale ofensatoare, care au reprezentat anterior copii migranți morți, victime ale virusului, neonaziști, papi, lideri evrei și alte personalități publice.

Privită ca un far al libertății de exprimare de către fani și inutil de ofensivă și provocatoare de restul lumii, revista a provocat controverse de ani de zile.

Protestele din Iran, în ediția specială a revistei Charlie Hebdo

Ediția specială a revistei, apărută la începutul anului, care a marcat opt ani de la atacul din 2015, a prezentat câștigătorii unui concurs de caricaturi în care li se cerea cititorilor să trimită cele mai ofensatoare caricaturi ale lui Khamenei, care se află în fruntea conducerii Iranului din 1989.

Unele dintre caricaturi îl înfățișau pe Khamenei și pe alți clerici iranieni în contexte sexuale vulgare, în timp ce altele erau în mod explicit violente, comentând reprimarea brutală a protestatarilor de către autoritățile iraniene în ultimele luni.

Una dintre caricaturile finaliste arăta un cleric iranian înecându-se în sânge și întinzând mâna spre un ștreang.

Directorul Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, a scris într-un editorial că aceste caricaturi sunt „o modalitate de a ne arăta sprijinul pentru bărbații și femeile iranieni care își riscă viața pentru a-și apăra libertatea împotriva teocrației care îi asuprește din 1979”, potrivit Euronews.

Lung istoric de caricaturi jignitoare

Charlie Hebdo are un lung istoric de publicare de caricaturi care ironizează islamiștii, despre care criticii spun că sunt profund jignitoare pentru musulmani. Aceste caricaturi au făcut ca revista să fie ținta mai multor atacuri de-a lungul anilor.

Cel mai sângeros dintre aceste atacuri a avut loc în ianuarie 2015, când doi extremiști al-Qaida de origine franceză au deschis focul asupra birourilor din Paris ale Charlie Hebdo. Atunci au murit 12 caricaturiști. Atacul a stârnit un val de sprijin la nivel mondial pentru francezi.

Simona Halep, în vizorul Charlie Hebdo

După victoria sa de la Roland Garros din 2018, Simona Halep a fost ironizată de Charlie Hebdo.

Caricatura, denumită „O româncă a câștigat Roland Garros” o înfățișează pe Halep ținând în mână cupa câștigată și strigând „Fier vechi! Fier vechi!”, într-o aluzie la comercianții de fier vechi de etnie romă din Franța.

La acea vreme, sute de români au reacționat pe pagina de Facebook a Charlie Hebdo, potrivit Euronews.

„Nu aveți respect pentru o mare campioană, Simona Halep a noastră, nu-mi place să văd cum sunt tratați concetățenii mei români de către revista voastră. JE SUISSIMONA!”, a spus Roxana Anghel.

„Nu cu mult timp în urmă, mii de români au fost #JeSuisCharlie. Și așa ne mulțumesc”, a declarat Bogdan, un alt internaut, referindu-se la mișcarea internațională de solidaritate declanșată de atacurile jihadiste care au decimat redacția săptămânalului parizian la 7 ianuarie 2015.

Cu toate acestea, Laurent Sourisseau, redactorul-șef al publicației Charlie Hebdo, a spus atunci „descoperim cu oroare că europenii n-au umor”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE