Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Câinii utilitari, folosiți la căutările din Turcia. Cât de grele sunt misiunile patrupedelor și care sunt sarcinile lor

Alsa are patru ani și face parte din echipa Clubului Câinilor Utilitari, un ONG cu programe de terapie asistată de animale și antrenare a patrupedelor pentru operațiuni de căutare și salvare, iar săptămâna viitoare va merge în Turcia la operațiunea de salvare după cutremurele care au zguduit țara.

Deși o parte din viața ei a trăit-o ca animal de companie, Alsa a devenit câine salvator după ce a venit la cursurile de dresaj.

Cățelușa a fost recrutată împreună cu stăpâna ei, Ana, care a fost mai mult decât buucroasă să accepte această provocare de a deveni trainer.

„Alsa e partenerul meu si eu sunt partenerul ei. E conexiunea pe care trebuie să o avem cu câinele. Trebuie să avem încredere. Legatura se formează în dresaj.”, a spus Ana.

Ce responsabilități are un câine salvator și cât de greu este de dresat

„A fost cumpărată ca un câine de companie, a venit inițial la noi pentru dresaj. Le-am recrutat și au început să se ocupe de recrutare și salvare. Avem un câine foarte bun, va merge săptămâna viitoare să înlocuiască echipele care obosesc.

Avem un protocol cu Ministerul de Interne - intervenim și dispariții de persoane, la misiuni de salvare în mediul natural. Avem pe an la 10 - 15 misiuni pe an pentru că ne limităm la 100 kilometri în jurul Bucureștiului.

Nu va fi premieră pentru un labrador să ajungă în Turcia, în operațiunea de salvare. Aki este acolo deja. Trebuie să știm că nu este importantă rasa, ci individul și hărnicia stăpânului.

Este o joacă pentru câine. Noi muncim încontinuu să îl facem să creadă că este o joacă. În functie de cat de intensă este operațiunea, poate face o munca de zece ore. Într-o operațiune de salvare la dărâmături ei lucrează bucățele de 15 minute, pauze de 45-60 de minute, apoi iar. Munca este foarte intensă acolo. Nu alergi foarte mult dar ai alte sarcini.

În metodologia de salvare avem o arie de câteva sute de metri pe care o periază câinii. Când termină un câine, vine alt câine pentru verificare. Ei dau niște zone de interes, la 2-3-4-5 mp.

Educatia începe cel mai devreme și nu se termină niciodată. Noi creăm o relație. Ei au învățat de mici să ne exploateze și noi îi exploatăm, relație egală. În cele 15 minute e recompensată doar dacă gasește victima. Ea speră că victima va ieți de acolo și o va recomensa. Așa e la antrenamente. Lipsa de recompense nu face decât să îl întărâte.”, a declarat Vlad, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE