Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Capitala europeană care primește cei mai mulți vizitatori peste noapte. Unde se situează Bucureștiul

Turismul excesiv este un subiect de actualitate, multe destinații populare introducând reguli și restricții pentru a reduce aglomerația.

Acest lucru vă poate face să vă întrebați unde ar trebui să vă petreceți vacanța în această vară și ce locuri ar trebui să evitați.

Iată care sunt capitalele care primesc cei mai mulți vizitatori pe cap de locuitor. Amsterdam a ieșit pe primul loc ca fiind capitala cea mai suprarezervată din Europa, urmată îndeaproape de Dublin și Tallinn. Cele mai puțin aglomerate orașe au fost Berlin, Madrid, Bruxelles și Budapesta.

Dar câți dintre acești vizitatori rămân peste noapte?

Raportul Eurostat privind numărul de nopți petrecute în unitățile de cazări turistice poate ajuta a elucida această întrebare.

Iată cum se situează capitalele europene în comparație cu vizitatorii care înnoptează - rezultatele oferă o imagine surprinzător de diferită de cea a vizitatorilor pe cap de locuitor, potrivit Euronews Travel.

Ce oraș european primește cei mai mulți vizitatori care înnoptează?

Parisul conduce de departe în ceea ce privește numărul de nopți petrecute. În 2019, 43,2 milioane de nopți au fost petrecute în unități de cazare în capitala franceză.

Berlinul se află pe locul al doilea, cu 33,2 milioane de nopți, urmat de Madrid, cu 28,9 milioane.

Londra nu este inclusă în listă, deoarece datele nu au fost disponibile.

Sofia, din Bulgaria, a avut cel mai mic număr de nopți petrecute în cazări turistice, cu 1,2 milioane de înnoptări pe an. Riga din Letonia (2,2 milioane) și Vilnius din Lituania (2,3 milioane) au fost, de asemenea, mai jos pe listă.

România ocupă locul 19 în acest top cu doar 3,8 milioane de înnoptări pe an.

Ce oraș are cea mai mare "intensitate turistică"?

Pentru a pune aceste cifre în context, trebuie să analizăm populația fiecărui oraș.

Dacă ne uităm la "intensitatea turismului" - raportul dintre nopțile petrecute în cazarea turistică și populația totală a rezidenților permanenți din zonă - ne oferă o imagine mai clară a orașelor care sunt cele mai aglomerate.

Parisul se află în fruntea listei și în această categorie. În 2019, turiștii au petrecut 19,9 nopți la Paris per rezident, urmat de Praga, cu 14,1 nopți.

Turiștii au petrecut 9,3 nopți per rezident în Berlin, Germania, 8,9 nopți în Viena, Austria, și 8,2 nopți în Oslo, Norvegia.

Sofia și capitala Turciei, Ankara, au avut cel mai mic număr de nopți petrecute în cazarea turiștilor per rezident, cu 0,9 nopți.

Această cifră a fost de 7,4 nopți în Amsterdam, 7,1 nopți în Lisabona, 4,4 nopți în Madrid, 3,7 nopți în Roma și 3,4 nopți în Dublin.

Ce țară din UE are cea mai mare intensitate turistică?

La nivel de țară, cea mai mare intensitate turistică se înregistrează în Islanda, cu 23,5 nopți petrecute în unități de cazare turistică pe locuitor pe an.

Croația se situează pe locul al doilea, cu 22,4 nopți, în timp ce România are doar 1,5 înnoptări pe cap de locuitor.

Acest raport este de 14,4 în Austria, 13,4 în Grecia, 10 în Spania, 6,6 în Franța și 5,3 în Germania.

În UE în ansamblu, media a fost de 6,4 nopți pe cap de locuitor.

Cum s-a realizat studiul?

Deoarece acest set de date s-a bazat pe clasificarea NUTS 2, care reflectă regiunile de bază pentru aplicarea politicilor regionale, cifrele sunt specifice pentru aceste regiuni sau pentru marile capitale.

Am utilizat date din 2019 pentru a evita impactul pandemiei COVID în analiza noastră.

În timp ce cifrele pe țară erau disponibile pentru anul 2019, cifrele lipseau pentru câteva capitale. În aceste cazuri, am folosit ponderea capitalei în cadrul țării în 2021 și am ajustat-o la 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE