Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România află pe 7 decembrie dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI. Europarlamentar român: „Este posibilă și o amânare a votului”

România află dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI din 8 decembrie abia cu o zi înainte, pe 7 decembrie, când va fi aprobată agenda finală a reuniunii miniștrilor de Interne din țările membre UE.

În acest moment, aderarea la Schengen apare pe agenda provizorie. Extinderea spațiului de liberă circulație prin aderarea României, Bulgariei și Croației este primul punct trecut pe ordinea de zi. Suedia a anunțat la începutul acestei săptămâni că susține extinderea, rămâne încă de văzut care va fi decizia olandezilor și austriecilor. Ministrul de Interne de la Viena a fost cel mai vocal dintre cei care se opun aderării României. Gerhard Karner susține că țara noastră nu poate face față presiunii migrării.

„Acest subiect Schengen a fost primul pe ordinea de zi în ședința de ieri a Coreper, adică ședința reprezentanților țărilor la instituțiile europene, deci ședința ambasadorilor țărilor. A început la ora 9 și s-a terminat la ora 11. Dacă nu dura atât de mult era un semn bun. Olanda și-a exprimat încă o dată rezervele, iar când discutăm despre rezerve în limbaj diplomatic ăsta este un lucru destul de rău și mult mai clar decât cum ne exprimăm noi în limbaj uzual. Și Austria a fost la fel de vehementă. Suedia, în mod normal, azi ar trebui să aibă o ședință a Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul suedez, în care să consfințească decizia pozitivă, pentru că guvernul suedez nu poate să vină să voteze fără acel aviz al Parlamentului. Azi ar trebui să știm foarte clar că de la suedezi nu mai avem niciun fel de probleme și așa sunt semnalele că socialiștii, cei care singurii care rămăseseră cu obiecții, sunt în regulă cu acest subiect acum, pentru că Guvernul suedez își asumă răspunderea în această comisie”, a declarat Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, la Euronews România.

Europarlamentarul a mai adăugat că de la „Austria nu așteptăm vești bune, pentru că atât ministrul de Interne, cât și cancelarul s-au exprimat împotriva aderării la Schengen a Bulgariei și României”, adăugând că „acolo, coaliția lor de guvernare nu are în acordul de guvernare acest subiect, iar asta înseamnă că dacă nu este trecut ministrul de linie face ce dorește”.

Ajutorul ar putea veni de la președintele PE

Întrebat dacă participarea președintelui Klaus Iohannis la Summitul PPE din Grecia ar mai putea oferi o șansă României, Vlad Gheorghe a explicat că „Iohannis și premierul Ciucă au avut mai multe ocazii până acum și au dezamăgit”. Totodată, a subliniat faptul că „la Summit va participa și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în care își pune multe speranțe, pentru că a fost extrem de vocală și a susținut extrem de mult cauza românească”.

Pe de altă parte, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a spus că situația este îngrijorătoare, pentru că nu avem această unanimitate de care avem nevoie pentru a intra în Spațiul Schengen.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Croația va intra în Spațiul Schengen”

„Ce știm în prezent este că Croația va intra în Spațiul Schengen, că România are o șansă, poate mai mare decât Bulgaria. Noi, social-democrații, ne-am făcut treaba, i-am convins și pe social-democrații suedezi, toată familia noastră politică susține foarte clar intrarea României în Spațiul Schengen și noi am inițiat și dezbaterea din Parlamentul European cu această temă. Mai sunt două guverne, unul de centru dreapta, în Olanda, care nu dorește să își asume responsabilitatea cu privire la extinderea Spațiului Schengen. Am discutat cu parlamentari olandezi, care mi-au spus că dacă Executivul din Olanda își asumă responsabilitatea, atunci pur și simplu o informare către Parlament ar fi suficientă ca și procedură parlamentară. În Austria avem un guvern de dreapta, din familia popularilor europeni, unde avem acest răspuns negativ la adresa României. Chiar România este blamată pentru lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea, faptul că ar fi pe o rută a migranților, care nu traversează România, conform datelor oficiale. Este foarte important ce se întâmplă la reuniunea popularilor europeni în aceste zile și mi-aș dori ca cei care sunt în această familie politică să depună eforturi suplimentare și toată dreapta, de la centru până la extrema dreaptă, care este reprezentată în Parlamentul României, să își facă treaba. Noi îi vom sprijini atât cât putem”, a mai adăugat Negrescu.

Negrescu: „Este posibilă și o amânare a votului din data de 8 decembrie”

Europarlamentarul a mai precizat că „este un obiectiv național”, adăugând că „există și alte alternative, cum ar fi o posibilă amânare a votului din data de 8 decembrie, dar și alte mijloace și mecanisme legale la nivel european, la care România poate apela”.

„Cred că orice amânare trebuie să se bazeze pe lucruri concrete, adică să știm exact când ar urma să fie următoarea discuție, care ar urma să fie ordinea de zi. Din partea Austriei și a Olandei avem un veto neplanificat, nu ne dau informații suplimentare. Olandezii au cerut o prezență mai amplă a experților în România, iată, le-am oferit acest lucru, experții au fost la noi și au venit cu un raport pozitiv. Austria nu înțeleg ce cere în prezent, decât să ne spună că ei au alegeri și sunt mai importante alegerile la ei decât situația UE. În contextul acesta noi trebuie să fim foarte fermi, eu merg pe varianta unei insistențe mai mari din partea României. Cred că ar fi ceva dezamăgitor pentru România ca cei care nu au reușit să își convingă familiile politice europene să nu obțină sprijinul colegilor săi din plan european”, a mai spus Victor Negrescu.

El a încheiat spunând că este de părere că sunt șanse de 60-70% să se păstreze acest subiect pe ordinea de zi a Consiliului JAI, de pe data de 8 decembrie.

Sunt discuții la Bruxelles despre agenda Consiliului JAI din decembrie, când ar putea fi decisă aderarea României la Spațiul Schengen. Reprezentanții țărilor membre în Consiliul Uniunii Europene vor decide dacă extinderea Schengen va fi pe ordinea de zi a miniștrilor de Interne care se vor întruni in 8 Decembrie.

Aderarea României la Schengen, impuls major pentru economie

Intrarea României în Schengen ar aduce beneficii majore economiei, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Un rol important îl joacă exportul, care s-ar simplifica foarte mult. Acum, controlul vamal la granițele cu statele din spațiul de liberă circulație înseamnă timp pierdut pentru transportatorii români.

Sunt zile în care coloana de TIR-uri, care așteaptă să iasă din țară pe la Vama Nădlac II, din județul Arad, se întinde pe mai bine de cinci kilometri. Astfel de situații nu ar mai fi posibile, dacă România ar adera la Schengen. Ministrul Finanțelor calculează deja beneficiile pe care le-ar avea România. Adrian Câciu se așteaptă la un plus de 0,5 puncte procentuale la creșterea economică, datorită exporturilor, investițiilor noi și fluxului comercial prin spațiul de liberă circulație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE