Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioanele ar putea zbura fără piloți în viitor. Mai multă automatizare ar putea reduce riscurile de zbor

Publicat de: Bianca Chirilă

Startup-ul Xwing din Silicon Valley este specializat în realizarea aeronavelor standard capabile să zboare fără piloți, cu scopul de a transforma transportul cu avionul într-un mod mai ieftin și mai eficient de a călători.

„Suntem convinși că industria trece printr-o transformare destul de dramatică. În câțiva ani veți începe să vedeți aeronave electrice la nivel regional sau pe distanțe lungi și va fi un peisaj cu totul diferit”, a declarat șeful și fondatorul Xwing, Marc Piette, pentru AFP.

Compania lui Piette a dezvoltat un software capabil să se combine cu sistemele existente de control al zborului pentru a automatiza complet decolarea, zborul și aterizarea unei aeronave.

Spre deosebire de ideea că avioanele complet automatizate s-ar dovedi un pericol mai mare pentru siguranță, directorii Xwing susțin că mai multă automatizare poate reduce riscurile de zbor.

„Cele mai multe accidente din aviație, din punct de vedere istoric, au avut loc din cauza erorilor pilotului – marea majoritate a acestora. Aș spune că acestea sunt sisteme destul de complexe și că pilotul are multă responsabilitate atunci când trebuie să piloteze o aeronavă și de aceea automatizarea poate ajuta, pentru că poți reduce volumul de muncă”, a conchis Piette.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE