Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Elena Moldoveanu

Pe rețelele de socializare, "Fantoma din Kiev" era un erou militar, un as al aviației de vânătoare apreciat pentru că ar fi doborât mai multe avioane rusești. Poveștile au început la doar câteva zile de la începerea războiului și au circulat timp de luni de zile, fiind susținute de relatările oficiale ucrainene.

Cine a fost maiorul Tarabalka

Sâmbătă, 30 aprilie, Forțele aeriene ucrainene au declarat într-o postare pe Facebook că legendarul pilot este doar un mit. Declarația a venit după ce mai multe instituții de presă au publicat povești care îl identifică în mod greșit pe maiorul Stepan Tarabalka drept bărbatul din spatele pseudonimului.

Tarabalka a fost un pilot adevărat, în vârstă de 29 de ani, care a doborât 40 de avioane de luptă rusești și care a murit pe 13 martie, în timpul luptei aeriene. Acestuia i s-a acordat postum titlul de Erou al Ucrainei, au declarat luna trecută forțele aeriene ucrainene.

Legenda a apărut la doar o zi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, când utilizatorii rețelelor de socializare au început să răspândească materiale, fără dovezi, despre un pilot de luptă anonim care a doborât de unul singur mai multe avioane rusești. Fotografii fără legătură și chiar imagini dintr-un joc video cu simulator de zbor au circulat pe rețelele de socializare, pretinzând că arată Fantoma din Kiev în timpul luptei.

O fotografie a încurajat dezinformarea

Pe 25 februarie, fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, a postat pe Twitter o fotografie susținând în mod fals că îl înfățișa pe Fantoma din Kiev care a doborât șase piloți ruși. În realitate, fotografia a fost publicată în mediul online de Ministerul Apărării ucrainean cu trei ani mai devreme.

Două zile mai târziu, contul oficial de Twitter al Ucrainei a distribuit un videoclip care include aceeași imagine, împreună cu imagini cu avioane de luptă și cu legenda: „Oamenii îl numesc Fantoma Kievului.” În aceeași zi, Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a distribuit aceeași fotografie pe Telegram, de această dată cu descrierea că a doborât 10 avioane.

Fantoma din Kiev este una dintre cele mai de succes figuri de propagandă care promovează priceperea forțelor de luptă ale națiunii. Deși oficialii ucraineni au promovat mitul, fără a folosi surse de încredere, forțele aeriene au avertizat oamenii să verifice informațiile, înainte de a le răspândi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE