Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul de panică, o afecțiune care apare brusc și este resimțită de 10% din populație. Care sunt simptomele și cum trebuie să acționăm

Publicat de: Euronews

Mai multe persoane din județul Mehedinți au sunat la 112 raportând atacuri de panică, ca urmare a cutremurului înregistrat în Gorj. Această afecțiune este resimțită într-un an de 10% din populație. Terapia este principalul tratament pentru atacurile de panică.

Ada este din Târgul Jiu și s-a mutat în București de mai bine de 10 ani. Mult timp s-a confruntat singură cu atacurile de panică, iar când familia a aflat prin ce trece, au venit imediat în Capitală sa îi fie alături. A fost la psihoterapeuți, psihiatru, a făcut acupunctură și susține ca toate i-au făcut bine, dar cel mai mult a ajutat-o dorința de a scăpa de acestă stare.

Ada: „Primul atat de panică a apărut din senin. Chiar eram la masa de Crăciun, în urmă cu cinci ani. Am simțit din senin o neliniște în corp, urmată de amorțirea membrelor. E foarte important ca în momentele astea să ceri ajutorul.”

Atacurile de panică apar brusc și pot fi confundate cu simptomele unor boli

Atacurile de panică apar brusc și pot fi confundate cu simptomele unor boli. Ele sunt determinate de frici puternice, cum ar fi cea de moarte, și fac persoanele care suferă de această afecțiune să simtă că pierd controlul asupra corpului propriu.

Daciana Toma, medic de familie, vicepreședintele Societății de Medicina Familiei: „Pacienții resimt palpitații, deci ritm rapid al inimii, cu bătăi puternice sau își măsoară tensiunea și au valori tensionale mari sau pur și simplu au tulburări de somn, de insomnie, de agitație. Pot să fie manifestări digestive, cu grețuri și vărsături, depinde de intensitatea manifestării.”

Persoanele care se confruntă cu astfel de episoade ar trebui să consulte un specialist care să îi ofere ajutor și înțelegere. Terapia este principalul tratament pentru atacurile de panică.

Keren Rosner, psiholog: „În general, atacurile de panică se rezolvă la psiholog. Atunci când ele escaladează și devin invalidante pentru viața pacientului, atunci el trebuie să se adreseze psihiatrului, pentru a fi ajutat medicamentos, să aibă puterea să treacă peste situația dificilă și să aibă putere să lucreze cu psihologul pentru a-și rezolva problemele de fond.”

Putem ajuta o persoană care are un atac de panică încercând să o liniștim și să îi arătăm că nu există niciun pericol. Totul trebuie făcut cu blândețe, deoarece argumentele brutale nu vor avea absolut niciun efect, spun specialiștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE