Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artificiile, un stres pentru patrupede. Ce măsuri de protecție recomandă specialiștii

Deși pentru oameni artificiile sunt un adevărat spectacol, pentru animalele de companie sunt un factor de stres. În unele cazuri zgomotele puternice și exploziile de artificii sau petarde pot să fie chiar fatale. Experții spun că un prim pas foarte important este să ne asigurăm că animalele au cipuri și zgarda cu informațiile de contact. Asta în cazul în care fug de acasă.

Miki are 7 ani. În 2020, a fost atât de speriată de artificii încât a fugit de lângă stăpâni.

Eugenia Rădoi, stăpâna lui Miki: ”Cățelușa mea s-a speriat foarte tare. S-a smucit din brațele tatălui meu și efectiv a fugit. Mi-a trebuit ca să o găsesc trei zile, 3.000 de lei, multă forță și putere și 21 de ore pe stradă.”

Vorbim de un caz fericit. Mulți stăpâni nu își mai revăd animalele. Perioada sărbătorilor este cea mai aglomerată la adăposturile de câini. În acest an Eugenia a decis să râmănă acasă cu Miki în noaptea de Revelion.

Eugenia Rădoi, stăpâna lui Miki: ”Se sperie, începe să tremure. Se uită la mine. Caută locuri ascunse în casă și singura variantă este să o iau în brațe, să o mângâi, să vorbesc calm cu ea și să încerc să o fac să se liniștească.”

Dacă totuși vrem să luăm animalele de companie cu noi la petreceri, există soluții pentru a ne asigura că nu le pierdem.

Tudor Tim, dresor: ”El are o zgardă fixă. Zgarda fixă înseamnă o zgardă care nu își poate modifica dimensiunea. O zgardă care nu-i poate ieși de pe gât. Asta înseamnă că nu pot să bag mai mult de două degete între distanța dintre zgardă și gât pentru a împiedica smuceala asta care poate să fie generată de o teamă de un pericol. Și am de asemenea o lesă fixă de doi metri.”

Specialiștii spun că pentru animale, zgomotele făcute de artificii și petardele sunt precum cele din război. Dacă rămân singure acasă în noaptea de Revelion, deși nu este indicat, trebuie să fie în interior, cu lumina aprinsă, cu muzică sau cu sonorul televizorului pornit. Au nevoie de un culcuș făcut departe de geamuri sau uși. Altfel, patrupedele pot să dezvolte anxietate față de orice zgomot. Există însă și efecte mult mai grave. 

Tudor Tim, dresor: ”Pot merge însă până la deces. Sunt cazuri în fiecare an. Și anul acesta au existat cazuri de deces. Sunt momente în care câinii pur și simplu au murit. Este acel ”freeze mode” în care ei se predau și nu mai reușesc să depășească momentul. Sau pot să genereze cazuri de epilepsie. Pot să fie niște traume pe toată viața.”

Veterinarii recomandă o plimbare lungă în ultima zi din an pentru a obosi patrupedele. Cel mai indicat însă este să lucrăm cu ei în fiecare săptămână pentru a-i obișnui cu zgomotele puternice. Bineînțeles, cu recompense.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE