Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista câinilor periculoși care sunt interziși în Europa. Cine a luat titlul pentru cel mai agresiv canin

După zile de speculații, s-a confirmat că rasa de câini American XL Bully va fi interzisă în Marea Britanie. Vineri, prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că acești câini reprezintă un pericol pentru comunități și pentru viața oamenilor și a promis că va scoate această rasă de pe străzi.

Măsura vine la o zi după ce un bărbat a murit în Midlands după ce a fost sălbăticit de doi câini. Aceștia au atacat anterior mai mulți alți cetățeni britanici, inclusiv un copil de doi ani.

În Marea Britanie, se alătură altor patru rase - Pit Bull terrier, Tosa japonez, Dogo Argentino și Fila Brasileiro - care sunt toate interzise în temeiul unei legi care interzice orice câine care este "periculos de scăpat de sub control".

Există temeri că interdicția ar putea să nu fie atât de ușor de aplicat pe cât speră mulți.

American bully XL nu este, de fapt, recunoscut ca rasă individuală de către Kennel Club. Acest lucru ar putea însemna că interdicția impusă împotriva lor ar putea, fără să vrea, să interzică și alte tipuri de câini.

Normele privind câinii periculoși în Europa

Deși interzicerea Bully XL american în Marea Britanie va determina probabil și alte națiuni europene să urmeze exemplul, nu este nici pe departe cel mai interzis câine de pe continent.

Această ”onoare îndoielnică ”revine Pit Bull-ului. Interesant este că nu e vorba de o rasă anume, termenul colocvial "pitbull" fiind folosit pentru a cuprinde o mare varietate de câini.

Deși unii crescători profesioniști de American Pit Bull Terrier au încercat să obțină recunoașterea acestui tip special ca fiind singurul pitbull "adevărat", au eșuat în numeroase ocazii.

Sunt interzise în multe țări din întreaga lume - de la interdicții absolute la restricții și condiții privind proprietatea.

Cunoscuți ca fiind cei mai mari ucigași de copii dintre toți caninii, sunt interziși sau restricționați în Danemarca, Franța, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Elveția și Turcia.

Tosa japoneză are aceeași soartă în Marea Britanie, unde este necesară o scutire specifică din partea unui tribunal britanic pentru a deține și importa Tosa în mod legal.

Crescut inițial în Japonia ca și câine de luptă, rămâne singurul câine din această țară care încă este folosit - legal - în luptele japoneze între câini.

În Coreea de Sud, este una dintre principalele rase folosite pentru carnea de câine, dar în Europa este interzis în mai multe națiuni din cauza naturii sale periculoase.

Austria, Danemarca, Franța, Islanda, România, Malta, Norvegia și Turcia au toate interdicții sau restricții legale în vigoare la nivel național în ceea ce privește Tosa.

Și câinii din rasa Dog Argentinian au parte de restricții. Crescut în primul rând din câinele de luptă Cordoba, care a dispărut, este cunoscut drept vânător, dar poate fi antrenat și în căutare și salvare și ca și câine de serviciu.

În timp ce unele țări apreciază rasa, în Europa temperamentul său adesea instabil este recunoscut ca un defect grav.

Națiuni precum Danemarca, Norvegia, Islanda și Turcia au instituit reguli care restricționează proprietatea.

De asemenea, în Ucraina, care nu aplică interdicții sau restricții privind rasele de câini la nivel național, Dogul apare pe lista "câinilor periculoși" a Clubului canin ucrainean.

Legislația ucraineană permite anumitor regiuni să reglementeze anumite rase, permițând diferitelor orașe și zone să decidă asupra propriilor interdicții privind câinii.

Fila Brasileiro este o rasă braziliană, cunoscută de secole pentru modul său agresiv.

Adesea folosit ca și câine de pază și pentru vânătoarea de vânat mare, a fost cunoscut în secolul al XVIII-lea pentru că a fost folosit de proprietarii de sclavi brazilieni pentru a-și recupera sclavii evadați.

Interzis în Marea Britanie din 1991, Norvegia, Malta și Cipru au urmat exemplul în Europa, făcând ilegală deținerea acestei rase fără o scutire specifică din partea unei instanțe. În Turcia, regulile sunt și mai dure; acolo, este ilegal să deții și să crești un Fila Brasileiro.

În Europa, există doar două țări care nu interzic în mod explicit niciun câine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE