Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O femeie a fost atacată de doi câini, în zona Lacul Morii. Animalele au scăpat din curtea unei persoane

Un nou incident a avut loc lângă Lacul Morii. Doi câini de luptă au atacat o femeie care se plimba cu câinele ei pe digul din zona în care, în urmă cu mai puţin de o lună, o femeie a fost ucisă de câini.

Câinii erau din rasa Cane Corso, femelă şi mascul, și scăpaseră din curtea stăpânului. Aceștia au ajuns pe câmpul de la Lacul Morii, conform unui comunicat de pe pagina de Facebook a Autorităţii pentru Supraveghere şi ProtecţiaAnimalelor (ASPA) Bucureşti.

Victima a povestit că atunci când câinii au văzut-o pe dig, au început să alerge spre ea şi i-au atacat căţeluşa.

ASPA, apel pentru proprietarii de câini

„Doi câini de luptă au atacat o persoană care se plimba cu câinele ei pe digul de la Lacul Morii. Câinii din rasa Cane Corso, femelă și mascul, scăpaseră din curtea stăpânului și hoinăreau liberi pe câmpul de la Lacul Morii. Persoana atacată ne-a povestit că atunci când câinii au văzut-o pe dig, au început să alerge spre ea și i-au atacat cățelușa.

Un cetățean care se plimba de asemenea pe dig i-a sărit în ajutor femeii. Acesteia, cuprinsă de panică, i-a venit ideea să sară dincolo de dig, înspre apă. Din fericire, această decizie impulsivă și riscantă a fost salvatoare. Cei doi Cane Corso i-au urmat, apoi femeia si câinele ei au reușit să sară înapoi, iar cei doi câini de luptă au rămas blocați pe partea cu apa. Cei doi Cane Corso cântăresc în jur de 50-60 de kilograme fiecare, motiv pentru care aceștia n-au mai putut să sară digul înapoi.

Evenimentul a fost sesizat prin 112, iar echipajele ASPA s-au deplasat la locația indicată. Se întâmpla pe 14 februarie, în jurul orei 19.00.

Câinii au fost capturați în siguranță de angajații ASPA, în prezența Jandarmeriei, polițiștilor de la Secția 20 Poliție și lucrătorilor de la Poliția Locală Sector 6.

După capturare, câinii au fost verificați la fața locului dacă au microcip de către angajații ASPA. Unul dintrei ei era microcipat și înregistrat în RECS, celălalt nu. Informațiile proprietarului au fost furnizate polițiștilor Secției 20, care au contactat proprietarul. Acesta locuia pe strada Drumul la Roșu, chiar pe strada de pe care se intră pe câmpul de la Lacul Morii.

Echipajele ASPA, împreună cu polițiștii Secției 20 și jandarmii au mers acasă la proprietar, pentru a-i înapoia câinii și pentru a fi sancționat, conform OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși.

Din păcate amenda primită ce poate fi plătită în 15 zile la jumătate din minim, adică 50 de lei, este mult prea mică pentru a contribui la responsabilizarea proprietarului. Pentru nemicrociparea celui de-al doilea câine amenda ar fi fost de 5.000 lei, însă polițiștii Secției 20 au considerat că nu au competențe să aplice legislația respectivă. Noi le-am solicitat să sesizeze instituția pe care o consideră competentă pentru aplicarea sancțiunii de nemicrocipare a celui de-al doilea câine.

Facem precizarea așadar, câinii nu au ajuns într-un adăpost ASPA, fiind câini cu proprietar, ce a fost identificat încă din seara incidentului. Poliția Locală Sector 6 nu a participat la înapoierea câinilor proprietarului.

Facem apel la deținerea responsabilă a câinilor, cu atât mai mult a celor care fac parte de rase considerate periculoase.Solicităm public tuturor autorităților competente să facă verificări amănunțite la curțile oamenilor din zona Lacul Morii și nu numai și să aplice sancțiuni când constată încălcări ale legislației.”, se arată pe pagina de Facebook ASPA.

Recția Poliției Capitalei

„La data 14 februarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului au fost sesizați cu privire la faptul că doi caini periculoși ar fi atacat un alt câine, în zona unui lac din Sectorul 6.

Având în vedere sesizarea, polițiști din cadrul Secției 20 și Serviciului pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la fața locului și au sesizat autoritatea competentă pentru a se deplasa, în vederea capturării celor doi câini aflați liberi, nesupravegheați și necontrolați pe domeniul public.

În urma capturării acestora, unul dintre aceștia figura microcipat pe numele unui locuitor, din apropiere.

Polițiștii din cadrul Secției 20 au sancționat proprietarul pentru nerespectarea prevederilor legale privind accesul câinilor periculoși în locuri publice precum și pentru neluarea măsurilor privind atacul canin asupra unui animal.

De asemenea Serviciul pentru Protecția Animalelor a sancționat proprietarul pentru nerespectarea legislației privind sterilizarea câinilor periculosi, deschizându-se și un dosar penal, privind infracțiunea de "intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal, cuparea urechilor, codotomie".

Având în vedere că autoritatea responsabilă a capturat cei doi câini periculoși, înapoindu-i proprietarului în aceeași seară, fără a respecta prevederile OUG 155/ 2001 cu privire la capturare, cazare în adapost și înregistrare în evidența câinilor cu stăpân, a fost sancționată contravențional conform OUG 155/2001.”, se arată în comunicatul publicat de Poliția Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE