Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Armata israeliană a difuzat imagini după ce a pătruns în spitalul Al-Shifa. În subsolul clădirii ar fi principalul centru de control Hamas

Armata israeliană a difuzat imagini din timpul operațiunii în Gaza, inclusiv din zona spitalului Al-Shifa, cel mai mare din Fâșia Gaza. Israelienii spun că în subsolul clădirii s-ar afla principalul centru de control al Hamas. Armata le-a cerut tuturor membrilor grupării să se predea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, condus de Hamas, declară însă că soldații israelieni percheziționează subsolul.

Într-un comunicat, armata transmite că vrea să evite să facă orice fel de rău civililor și, de aceea, din forțele trimise acolo, fac parte echipe medicale și vorbitori de limbă arabă. Israelul descrie operațiunea desfășurată într-o zonă specifică a spitalului. Există zeci de copii în unitatea sanitară, care, potrivit israelienilor, ar fi fost scoși cu incubatoare aduse de ei, deoarece spitalul a rămas fără curent electric.

Armata israeliană a pătruns în spitalul Al-Shifa

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei israeliene: "În urma analizelor serviciilor de informații și a necesității operațiunii, forțele armatei israeliene desfășoară o operațiune precisă și țintită împotriva Hamas, într-o zonă anume din spitalul Al-Shifa. IDF desfășoară o operațiune la sol în Gaza, pentru a învinge Hamas și a salva ostaticii israelieni. Israelul se află în război cu Hamas, nu cu civilii din Gaza."

Organizația Hamas respinge acuzațiile Israelului și Statelor Unite cum că ar folosi cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa drept centru operațional. Unitatea medicală, la fel ca multe altele din Gaza nu mai are curent electric. Din cele 34 de spitale din fâșia Gaza, doar 16 mai sunt funcționale, spune Ministerul Sănătății din Gaza condus de Hamas.

Nu există date exacte despre câți oameni se află în spitalul Al-Shifa. Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre peste o mie de pacienți și angajați, pe lângă trei mii de civili. Iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că în spital s-ar afla cel puțin 2.300 de oameni.

Hamas îl acuză pe Joe Biden pentru raidul armatei israeliene asupra spitalului Al-Shifa

Armata israeliană a intrat în clădire după mai mult de zece zile de lupte grele. Autoritățile de la Tel Aviv susțin că, în această perioadă, le-a oferit civililor posibilitatea să plece. Atât Israelul, cât și SUA susțin că centrul de comandă al teroriștilor este amenajat în tunelurile săpate sub spitalul Al-Shifa. Hamasul neagă acuzațiile.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Able: "Vă pot confirma că avem informații că Hamas și Jihadul Islamic palestinian au folosit unele spitale din Fâșia Gaza, inclusiv Al-Shifa, și tunelurile săpate sub ele, pentru a ascunde și sprijini operațiunile lor militare și pentru a ține ostatici."

Gruparea Hamas a negat mereu că a amenajat centre de comandă în spitalele din Gaza. Al-Shifa nu este singurul spital din Gaza afectat de bombardamente și de lipsa de combustibil. Din cele 36 de instituții medicale din Gaza, doar 14 mai sunt funcționale.

"Tocmai am auzit sunetul bombardamentelor și m-am trezit în spital. Acestea sunt zonele sigure despre care vorbesc. Nu există nicio zonă sigură în Gaza, nici o piață, nici un parc, nici o școală, nici un spital", a spus un pacient.

Mai mult, Hamasul l-a acuzat pe liderul american Joe Biden că este responsabil pentru raidul armatei israeliene asupra spitalului Al-Shifa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE